Gebouwen kleuren oranje voor Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

REGIO - Verschillende toonaangevende gebouwen in onze regio zoals het Binnenhof en het Provinciehuis in Den Haag, de Hartebrugkerk in Leiden, het stadhuis in Gouda en de Noordwijkse vuurtoren worden vanaf zondag oranje verlicht, als signaal tegen geweld tegen vrouwen.

De speciale verlichting is onderdeel van de Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, een internationale campagne georganiseerd door de Verenigde Naties. Het thema is #HearMeToo en negentig landen doen mee. Ook andere beroemde gebouwen in Nederland kleuren vanaf zondag oranje.


In het Haagse Nutshuis worden zondag ruim 1000 handtassen verkocht, waaronder een van burgemeester Pauline Krikke. De opbrengst van de tassen gaat naar de telefoonlijn 'Hear My Voice', een hulplijn voor vrouwen die slachtoffer zijn van geweld.

Eén op de drie vrouwen

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld in haar leven. Dat komt neer op een miljard vrouwen en meisjes. 'In Nederland is het aantal slachtoffers ook schrikbarend hoog; 45 procent van de vrouwen en meisjes hier krijgt met geweld te maken', aldus het Nationaal Comité Nederland van UN Women.

Maandagavond zal minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) het Binnenhof in oranje licht zetten.