Sloop Turfmarktkerk ligt stil: 'Ik dacht: dit kan niet waar zijn'

GOUDA - De sloop van de Turfmarktkerk ligt tot minstens 13 december stil. Dat heeft de rechter vrijdag besloten. De eigenaar van de kerk had de rechter gevraagd de sloopwerkzaamheden stil te leggen.
De gemeente Gouda wilde juist dat de sloop verder gaat. 'Helaas is de rechter daar niet in meegegaan en ligt de sloop vanaf heden stil. Dat betekent dus dat de gemeente moet wachten tot de inhoudelijke behandeling op 13 december,' aldus een woordvoerder van de gemeente Gouda. Op die datum wordt de aanvraag voor het stilleggen inhoudelijk behandeld en komt de rechter met een uitspraak.
De Turfmarktkerk moet worden afgebroken omdat het vervallen gebouw op instorten staat. Omwonenden moesten eind oktober halsoverkop hun huis verlaten. Na ruim een week was de kerk gestut en mochten de bewoners weer terug. De sloop van de kerk moest eigenlijk voor 1 december zijn afgerond, maar vorige maand werd duidelijk dat de sloop zeker drie maanden langer zou duren tot op zijn minst 1 maart 2019.

Opnieuw vertraging

Eigenaar Khalid Boutachekourt zou zelf de sloopwerkzaamheden weer op zich willen nemen, laat zijn advocaat weten: 'Het is geen punt van discussie dat de kerk op termijn moet worden gesloopt. Mijn cliënt heeft in het verleden ook al inspanningen verricht om dat op goede manier te laten verlopen', aldus Royce de Vries.
Alleen, zegt de advocaat, lag de ‘gemeente daarbij steeds dwars’: 'Zo moest hij al het materiaal met kleine, lichte wagentjes afvoeren. Opmerkelijk omdat bijvoorbeeld wel anderen daar met zwaardere wagens mochten rijden. Verder zouden gierzwaluwen zijn aangetroffen, dus moest er een ontheffing komen. Mijn cliënt stond steeds in de startblokken, maar kon daardoor niet slopen. Hij heeft steeds aangegeven dat er een heel team klaar stond. Maar het werd hem uit handen genomen.'

'Buitensporig hoge kosten'

Probleem voor de eigenaar zijn de ‘buitensporig hoge kosten’, waarvoor hij nu moet opdraaien. Volgens de eigenaar had hij zelf een sloper die het goedkoper kan. Hoeveel dat precies scheelt, wilt hij nu niet zeggen: 'Om te benadrukken: mijn cliënt wil ook dat het snel gebeurt. Hij woont zelf naast de kerk. Wij willen vooruit in het proces', aldus de advocaat. Hij hoopt dan ook op overleg met de gemeente, nog deze week, zodat partijen er onderling uitkomen.
Buurtbewoners zijn niet blij mee het verzoek van de eigenaar, want daardoor loopt de sloop van de Turfmarktkerk opnieuw vertraging op. Toen omwonende Henk Leenders het nieuws vrijdag vernam, kon hij zijn oren niet geloven. 'Ik dacht: dit kan niet waar zijn. Je moet er niet aan denken dat hier iets gebeurt. Maar ik heb nu wat minder zorgen, omdat de kerk nu is gestut door vakmensen.' De gemeente ziet de procedure met vertrouwen tegemoet.