School vrijgesproken van discriminatie na 'schoolfotorel'

DEN HAAG - De Haagse Scholen, een scholenkoepel voor basisonderwijs, is dinsdagochtend in beroep vrijgesproken van discriminatie. De Maria Montessorischool werd daarvan beschuldigd naar aanleiding van het maken van een klassenfoto op de dag dat het Offerfeest werd gevierd in 2015. Daardoor misten twee meisjes het moment met de schoolfotograaf. Volgens hun ouders hadden de kinderen daar last van op school.
De rechter veroordeelde de school eerder tot het betalen van een schadevergoeding van 500 euro. De ouders - die vonden dat er sprake was van discriminatie - hadden 5.000 euro schadevergoeding per kind geëist.
Volgens de rechter had de Maria Montessorischool in de Haagse wijk Wateringse Veld 'indirect onderscheid gemaakt' door de schoolfotograaf te laten langskomen op een dag waarop het Offerfeest in 2015 werd gevierd.

Andere foto's

De scholenkoepel betwistte dit en ging  in beroep. De school legde uit dat in de planning rekening was gehouden met feestdagen - ook islamitische - en dat er in dit geval sprake was van een 'misverstand'.
Verder wees de school er op dat er diverse initiatieven waren genomen om het zo goed mogelijk te organiseren voor ouders die met hun kinderen het Offerfeest wilden vieren. Zo werden er op een later tijdstip klassenfoto's gemaakt en werden die gratis verstrekt aan de ouders. Ook kwam de schoolfotograaf nog een keer extra langs om de meisjes alsnog op de foto te zetten.

Offerfeest dag later dan gedacht

Het gerechtshof wijst er op dat de school de bedoeling had de schoolfotograaf juist na het Offerfeest te laten komen, zodat er geen beletsel was voor leerlingen met een islamitische achtergrond om op de foto te gaan.
Het Offerfeest bleek in 2015 alleen een dag later te zijn dan de school dacht. Dit ontdekte de school pas vlak voor het schoolfotomoment. Het bezoek van de schoolfotograaf kon op dat moment niet meer verzet worden.

'Voorkomen dat dergelijke situaties weer kunnen ontstaan'

Volgens het gerechtshof heeft de school voldoende initiatieven ondernomen om het goed te maken met de getroffen ouders en leerlingen. 'Onder die omstandigheden kan niet worden gezegd dat de school de zusjes heeft gediscrimineerd.'
Een woordvoerder van scholenkoepel De Haagse Scholen laat weten 'blij te zijn met deze uitspraak en de duidelijkheid'. 'Dit is een bevestiging dat het handelen van de school in eerste instantie onjuist is beoordeeld. Desondanks is het natuurlijk spijtig dat het noodzakelijk was om een dergelijk traject te moeten doorlopen. We trachten te voorkomen dat dergelijke situaties weer kunnen ontstaan.'

'Doel was zaak onder de aandacht brengen'

De advocaat van de ouders reageert: 'Ze zijn bedroefd dat het vonnis van de kantonrechter geen stand heeft gehouden. Maar geld is nooit het doel geweest in deze zaak. Hun doel was de zaak onder de aandacht te brengen en dat is gelukt.' De advocaat bestudeert het vonnis en kan nog niet zeggen of de ouders in cassatie gaan.