Ook in hoger beroep: agenten zaak Mitch blijven anoniem

Mitch Henriquez
Mitch Henriquez
DEN HAAG - De namen van de agenten die in 2015 betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez blijven geheim. Dat heeft het gerechtshof woensdag besloten. Het hof vindt dat de anonimiteit van de verdachten de openbare behandeling van de zaak niet in de weg staat. Ook als de stemmen van de agenten vervormd zijn en de namen niet genoemd worden, is de zaak voor iedereen goed te volgen.
Het gevolg van de uitspraak is dat de agenten tijdens het hoger beroep op dezelfde manier aanwezig zullen zijn bij het proces als tijdens de zitting in de rechtbank. Dit houdt in dat ze achter een scherm zitten, hun stemmen vervormd zijn en hun namen niet worden genoemd.
Nabestaanden spreken van een 'spookproces', maar de ruimte die de nabestaanden geboden is tijdens de behandeling van de rechtszaak doet volgens het hof geen recht aan die uitspraak.

Identiteitsafscherming

De advocaten van de agenten zeggen dat de politiemannen worden bedreigd en dat ze daarom anoniem moeten blijven. Het hof heeft geconcludeerd dat de verdachten inderdaad zijn bedreigd, maar de afgelopen tijd niet meer.
Het gerechtshof is zich ervan bewust dat als het hoger beroep wordt behandeld - en de zaak weer in de publiciteit komt - er opnieuw bedreigingen kunnen komen. De anonimiteit van de agenten wordt daarom gewaarborgd. Ze worden tijdens het proces dan ook DH01 en DH02 genoemd.

Eigen onderzoeksmogelijkheden

De nabestaanden van Mitch Henriquez wilden van de anonimiteit van de agenten af, omdat die hen beperkte in hun eigen onderzoeksmogelijkheden. Ze verwijten het OM dat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de achtergrond van de twee agenten.
Ook vinden de nabestaanden het onnodig kwetsend dat ze niet weten wie de agenten zijn. Het hof is het met die stelling eens. Maar er bestaat volgens het gerechtshof geen twijfel dat de juiste personen terecht staan.

Spreektijd

De nabestaanden hebben spreektijd tijdens het hoger beroep. Ze mogen alleen niet steeds reageren als de advocaten van de verdachte agenten hebben gesproken. Daar hadden de nabestaanden wel om gevraagd.
Ook hadden de nabestaanden verzocht of ze de communicatie tussen het gerechtshof en het OM mochten inzien. Die wens heeft het hof niet ingewilligd. Wel krijgen ze inzage in alle processtukken in de zaak Mitch Henriquez. Daarnaast mogen de nabestaanden stukken aan het dossier toevoegen.