OM: belager politie in Naaldwijk geen terrorist

NAALDWIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de 28-jarige Syriër die 27 augustus in Naaldwijk politieagenten met een mes zou hebben belaagd, niet langer als een terrorist. Het lijkt er sterk op dat de man psychisch ziek is en dat hij onder invloed daarvan door het lint is gegaan. De rechter, die de man woensdag voor zich had tijdens een tussentijdse zitting, is het met het OM eens.
De politie kwam op de bewuste dag af op een melding dat de man in verwarde toestand op de Verdilaan liep. Hij zat met een een mes achter willekeurige mensen aan. Onder andere een vrouw en haar zoon die langsfietsten werden achtervolgd. Toen de politie aankwam, weigerde de man het mes te laten vallen. Ook waarschuwingsschoten hielpen niet.
De man ging wel op zijn hurken zitten en plantte zijn mes in de grond, maar toen één van de agenten hem wilde omver duwen sprong de man weer op, pakte zijn mes en maakte een stekende beweging naar de politieman. Daarbij riep hij ook 'allahu akbar'. De politie schoot hem daarop neer, maar er was nog een politiehond voor nodig om hem definitief te overmeesteren.

Te weinig bewijs

De man werd in eerste instantie naast het handelen vanuit een terroristisch oogmerk ook poging tot doodslag verweten. Dit is nu komen te vervallen, omdat er volgens het OM niet voldoende bewijs voor is. Maar de man moet nog wel in voorarrest blijven, vanwege zijn psychiatrische problemen. Justitie vreest dat de man zal vluchten naar Zweden, waar hij woonde, en is bang dat het risico op herhaling te groot is. De rechtbank deelt die vrees.
De advocaat van Al-S., Arjéh Baumgarten, ziet dat anders. 'Maar de rechtbank ziet het niet zo, dus daar heb ik het nu mee te doen.' Baumgarten is al blij dat zijn cliënt op Sinterklaas toch een cadeautje heeft gekregen in de vorm van de verlichting van de aanklacht. 'Wie mijn cliënt leert kennen zal er achter komen dat hij geen terroristisch motief had, en ook geen doodslag in de zin had.'

Opgenomen

Al-S. is opgenomen in een psychiatrische kliniek in Balkbrug (Overijssel) die is gespecialiseerd in mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Volgens advocaat Baumgarten is zijn cliënt volkomen de weg kwijt geweest, en vindt hij die met medicatie langzaam weer terug. 'De medicijnen beginnen aan te slaan,' aldus de raadsman.
De Syriër is, na de vlucht uit zijn land, als enige van zijn familie in Zweden terecht gekomen. Daar raakte hij zwaar aan de drank. Zijn broers haalden hem begin dit jaar naar Nederland om een oogje op hem te kunnen houden. Al-S. bleef het liefste binnen, maar op 27 augustus wilde hij naar buiten.

Door het lint

Zijn broers vonden dat geen goed idee, maar toen de man een ruit op het balkon had ingeslagen en dreigde naar beneden te springen besloten ze toch met hem te gaan wandelen. Eenmaal buiten ging de man door het lint en bleek hij een mes bij zich te hebben. Daarna liep het uit de hand.
Op 31 januari dient de zaak inhoudelijk.