'Red de orang-oetans, gebruik geen producten met palmolie'

DEN HAAG - Even boodschappen doen in Den Haag en ineens sta je oog in oog met een levensgrote orang-oetan. Geen echte, maar eentje van de Haagse Stichting JAAN (Jakarta Animal Aid Network). De 'aap' adviseert het winkelend publiek producten zonder palmolie te kopen. Want voor palmolieplantages worden oerwouden gekapt, waardoor de leefomgeving van de zeldzame orang-oetans en andere dieren wordt verwoest, aldus de stichting

Palmolie zit in veel producten, van babyvoeding en beleg tot make-up. Dus je moet goed op de etiketten van je boodschappen kijken, zegt Femke den Haas van Stichting JAAN, die opkomt voor de orang-oetans in Indonesië.

De Haagse televisiepresentator Dennis Weening, ambassadeur van Stichting JAAN, laat zien welke producten uit de supermarkt goed zijn en welke fout. Hij heeft pindakaas van een huismerk in zijn boodschappentas. In de pindakaas zit geen palmolie. Een pot Nutella, volgens Weening de lekkerste, blijkt wel palmolie als ingrediënt te hebben. 'Fout dus', zegt Den Haas in haar apenpak. 'We doen een oproep aan grote bedrijven zoals Unilever, om geen palmolie meer te gebruiken. Want hiervoor worden regenwouden gekapt en sterven de orang-oetans uit', zegt Weening.

Dam op Sumatra

Stichting JAAN probeert ook projectontwikkelaars tegen te houden die bouwen in het regenwoud. Zo willen ze een bouwproject van een hydrodam in het woud van Batang Toru in Sumatra te stoppen. 'Een vorig jaar ontdekte orang-oetangsoort in dit bos zal de bouw van de hydrodam niet overleven', aldus Den Haas.

De in Den Haag geboren, maar in Indonesië getogen Den Haas, zet alle zeilen bij om wereldwijd aandacht te vragen voor de dieren in het regenwoud. 'De hydrodam is een onderdeel van het Chinese project The Belt and Road Initiative, een wegen- en spoorwegennetwerk dat de Chinezen over de hele wereld willen uitrollen. Het wordt gebracht als een groen en duurzaam project, maar ondertussen verwoesten ze regenwouden om hun wegen aan te leggen.'

LEES OOK: Orang-oetan vernoemd naar Dennis Weening, Haagse presentator wordt ambassadeur Jakarta Animal Aid Network