2,5 jaar cel geëist tegen lekkende agent

ZOETERMEER - Tegen voormalig rechercheur Rick V. (36) uit Zoetermeer is maandag in de rechtbank in Den Haag een gevangenisstraf geëist van dertig maanden. Ook mag hij als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt tien jaar lang geen publieke functie hebben. V. zou informatie uit tientallen politiezaken in de regio hebben doorgespeeld, ook over grote zaken, zoals over motorclubs.

V. zocht in de politiesystemen naar informatie over personen, kentekens en adressen. Die speelde hij door naar zijn 'vismaatje' en stadsgenoot Melvin van der K. (32). Van der K. vroeg meerdere keren voor zichzelf informatie op en ook meerdere keren namens Sebastiaan van der E. (47), ook een visser. Alle drie de mannen hebben dat toegegeven.

De zaak kwam aan het rollen toen bleek dat er was gelekt in een zaak die rechercheur V. en zijn collega's onderzochten. De collega's werden achterdochtig en de politie startte een onderzoek naar het lek. 'V. bleek het lek te zijn, hij speelde de informatie uit dat onderzoek door, zo liep hij tegen de lamp,' zei het OM eerder.

Steeds zwaardere jongens

Het zoeken begon volgens de voormalige agent, met achttien dienstjaren bij de politie, relatief onschuldig, binnen de privéomgeving. 'Maar het werden steeds 'zwaardere jongens'.' Hij zocht onder meer naar informatie over Jan Piet van R., de voormalige advocaat van No Surrender-oprichter Klaas Otto, die nu zelf terechtstaat voor onder meer het beïnvloeden van getuigen en witwassen. Bij een huiszoeking bij Van R. werd een door hoofdverdachte V. geschreven briefje gevonden met informatie over hem uit de politiesystemen.

V. wist wel dat hij fout bezig was, maar hij had het idee dat hij er niet meer uit kon stappen. Hij koesterde zijn vriendschap met Van de K. ook, vertelde hij de rechter. Hij voelde zich heel rot en een loser, zei hij in tranen.

3000 euro

Van de K. kreeg wel geld, in totaal schat hij dat hij ongeveer 3000 euro heeft gekregen. Dat gebruikte hij voor zijn vier kinderen of om zijn moeder terug te betalen, van wie hij veel geld had geleend. Hoewel hij wel aan V. had laten weten dat hij veel geld kon krijgen voor de informatie, heeft hij hem er naar eigen zeggen nooit geld voor gegeven.

LEES OOK: Kan iedereen zo maar bij alle informatie? Vijf vragen en antwoorden over een lek bij de politie

Meer over dit onderwerp:
POLITIE POLITIEMOL ZOETERMEER LEK
Deel dit artikel: