Ajax wil uitleg van burgemeester Pauline Krikke

DEN HAAG - Ajax wil een toelichting van de Haagse burgemeester Pauline Krikke op haar besluit om ook dit seizoen geen Amsterdamse supporters toe te staan bij de voetbalwedstrijd ADO Den Haag - Ajax. 'Het wordt echt wel tijd dat we supporters kunnen toelaten', zegt Fabian Nagtzaam, directeur van supportersvereniging SV Ajax.

Toen de burgemeester haar besluit begin november bekendmaakte, reageerden Ajax-fans daarop 'zwaar teleurgesteld'. De ontmoeting tussen beide clubs wordt inmiddels al twaalf jaar zonder uitsupporters gespeeld, maar beide partijen hadden aangegeven een stap naar normalisatie te willen zetten. Nagtzaam: 'Mede omdat alle betrokken partijen, onder mediation van de KNVB, tot elkaar waren gekomen. Tót 6 november.'

Krikke wijst erop dat voor een veilig verloop van de wedstrijd 'buitensporig veel agenten' nodig zijn. 'Zeker in vergelijking met andere thuiswedstrijden. Ik kan én wil de veiligheid en openbare orde elders in de stad niet verwaarlozen ten faveure van het organiseren van één voetbalwedstrijd.' Verder zou er volgens haar bij supporters niet voldoende draagvlak voor zijn voor het bijwonen van de wedstrijd.

'Niet neerleggen bij eenzijdige mededeling'

Voor de supporters van Ajax kwam de beslissing van Krikke onverwacht. De supportersvereniging liet meteen weten 'zich niet neer te leggen bij die eenzijdige mededeling' en vroeg de clubleiding van Ajax om hulp.

Er is inmiddels een brief gestuurd aan Krikke, waarin haar wordt gevraagd om het complete verslag van het 'grondige onderzoek' waarmee ze schermde en een toelichting op haar besluit. 'Wij zijn daar wel benieuwd naar, want dat onderzoek is ons volledig onbekend', reageert Nagtzaam van SV Ajax.

'Sportief feest voor iedereen'

Op de brief verwacht Ajax binnen afzienbare tijd antwoord. 'Daarna beraden wij ons als supportersvereniging samen met Ajax op verdere stappen.' De supportersvereniging benadrukt niet te kunnen accepteren dat Ajacieden niet in de gelegenheid zijn om hun club aan te moedigen. 'Wij blijven geloven dat voetbal voor iedereen is. Gezamenlijk met alle partijen willen wij dan ook een sportief feest voor iedereen realiseren.'

Meer over dit onderwerp:
PAULINE KRIKKE ADO DEN HAAG AJAX
Deel dit artikel: