Hockeyers Oranje overleven 'heksenketel' en bereiken halve finale WK

REGIO - De Nederlandse hockeyers hebben de halve finale van het WK in India bereikt. In een uitverkocht Kalinga Stadion in Bhubaneswar versloeg de ploeg van bondscoach Max Caldas uit Leiderdorp het gastland met 2-1. Mink van der Weerden kroonde zich in de Indiase 'heksenketel' tot matchwinner. Hij sloeg, tien minuten voor het einde, een strafcorner hard achter de doelman.

De andere treffers vielen in het eerste kwart. Akashdeep Singh had India nog op voorsprong gezet, waarna Thierry Brinkman voor de gelijkmaker zorgde.

Caldas miste in de verdediging Sander de Wijn, die wegens een blessure de rest van het toernooi vanaf de tribunes moet bekijken. Dat deed hij tussen meer dan 15.000 enthousiaste Indiërs die een spannende wedstrijd voorgeschoteld kregen.

Uitzinnige Indiase fans

Vooral de laatste vijftien minuten golfde het spel op en neer in een hoog tempo. Jeroen Hertzberger leek in de 47ste minuut de 2-1 te maken. Tot grote vreugde van de uitzinnige Indiase fans werd het doelpunt echter afgekeurd door de videoscheidsrechter.

Drie minuten later legde Van der Weerden de supporters alsnog het zwijgen op. Bij zijn vierde strafcorner had hij eindelijk geen last van de snelle Indiase uitlopers. Met een overtuigende push belandde de bal hard op plank in het doel.

Gewisselde en uitblinkende doelman

Daarna was het alles of niets voor India. De doelman werd gewisseld om een veldspeler meer te creëren. De Indiase hockeyers drongen ook aan in de spannende slotfase. De Nederlandse defensie, met een uitblinkende doelman Pirmin Blaak, hield echter stand.

Oranje treft in de halve finale wereldkampioen Australië. Het is een kopie van de WK-finale van vier jaar geleden. In Den Haag walsten de Australische hockeyers toen over Nederland heen: 6-1.

België en Engeland

De halve finales staan zaterdag op het programma. De andere halve eindstrijd gaat tussen België en Engeland.

Nederland wordt naast bondscoach Caldas door meerdere regiogenoten vertegenwoordigd. Zo selecteerde hij de Leiderdorpse speler Jorrit Croon, HGC'ers Seve van Ass en Sam van der Ven en Thijs van Dam uit Delft.

LEES OOK: Leidse tweeling met Frankrijk op WK hockey in India: 'Dit is uniek'