Hagenaar opgepakt voor afpersen jonge vrouwen met naaktfoto's

DEN HAAG - Een 23-jarige Hagenaar is opgepakt omdat hij zeker tien jonge vrouwen zou hebben afgeperst, door te dreigen naaktfoto's van hen openbaar te maken. De man wordt ook verdacht van verkrachting van één van de vrouwen. Drie van zijn slachtoffers komen uit Den Haag en Leiden. Ook drie vrouwen die de verdachte mogelijk hebben geholpen zijn aangehouden.
Het onderzoek startte in Zeeland, met een aangifte van een vrouw uit Vlissingen. Zij vertelde de politie dat ze werd afgeperst door een man. Rechercheur Aris van Herwijnen legt de werkwijze uit: 'We zien dat daders via datingsites een vals profiel aanmaken, dus met valse gegevens en een foto van iemand anders. Daarna wordt contact gelegd met potentiële slachtoffers en wordt gevraagd om eens een foto te sturen. Het gaat dan fout zodra een slachtoffer een naaktfoto stuurt, waarop ze wel of niet herkenbaar zijn.'
'De afperser neemt dan via een ander social mediakanaal met weer een andere valse identiteit contact met haar op en zegt dat hij naaktfoto’s van haar heeft. Hij dreigt deze te publiceren op internet. Ze kan dat voorkomen door geld over te maken. Als ze daar intrapt, heeft hij beet en gaat het van kwaad tot erger. Afhankelijk van de reactie van het slachtoffer moet ze steeds geld betalen of worden bepaalde transacties zelfs tegen seks afgedaan', zegt Van Herwijnen.

Tien slachtoffers

Het onderzoek van de politie kwam uit bij de 23-jarige man. Hij werd op 27 november aangehouden in een woning in de wijk Groente- en Fruitmarkt in Den Haag. Er is tot nu toe bekend dat tien vrouwen van 18 tot 25 jaar slachtoffer zijn. Twee van hen komen uit Den Haag, één uit Leiden. De andere slachtoffers komen uit andere delen van het land. Eén van hen zegt door de man te zijn verkracht toen ze hem geld kwam brengen.
De politie nam de laptop en de telefoon van de verdachte in beslag. Uit de informatie daaruit bleek dat er mogelijk ook drie vrouwen betrokken zijn bij de afpersing. De vrouwen uit Hilversum, Capelle aan den IJssel en Rotterdam zijn op 6 december aangehouden en worden verhoord. De 23-jarige Hagenaar zit de komende 90 dagen vast.

'Praat erover'

De politie sluit niet uit dat er nog meer vrouwen slachtoffer zijn van deze manier van afpersing. 'Het blijkt dus heel belangrijk dat slachtoffers aangifte doen', zegt rechercheur Aris van Herwijnen. 'Verder adviseren wij slachtoffers om bewijs te verzamelen op het moment dat sprake is van afpersing. En tot slot: praat erover met ouders, familie of iemand anders die je vertrouwt, hoe eng dat ook is.'