Geen late snack voor stappers Alphen; te weinig draagvlak voor proef nachthoreca

Patat met mayonaise
Patat met mayonaise © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Een patatje oorlog, frikadel speciaal of broodje shoarma, veel mensen lopen na een avond stappen graag een snackbar binnen. Doordat de nachthoreca in Alphen aan den Rijn tot maximaal 01.30 uur open is, is dat voor het uitgaanspubliek in de stad echter bijna niet te doen. Toch vindt burgemeester Liesbeth Spies (CDA) dat er onvoldoende draagvlak is om de nachthoreca langer open te houden. Er komt wat haar betreft daarom geen proef waarbij Alphense nachthoreca een jaar lang tot 05.00 uur open mag blijven. Dit meldt mediapartner Studio Alphen.
Uit onderzoek blijkt dat zo'n tachtig procent van de 120 respondenten wel degelijk behoefte heeft om iets te eten na het uitgaan en 95 procent wil dit doen bij een snackbar of shoarmazaak. Maar omwonenden en ondernemers zijn bang voor overlast. Zestig procent van de ongeveer 150 omwonenden is tegen het langer openblijven van late eettenten.
Datzelfde geldt voor de helft van de veertien niet-horeca- en fastfoodondernemers die geantwoord hebben. BOA's en politieagenten voorspellen ook meer overlast van uitgaanders die langer op straat blijven hangen.

Niet genoeg snackbars om de drukte aan te kunnen

Volgens Spies zijn er maar twee fastfoodondernemers die überhaupt open willen blijven na 01.30 uur. Dat is volgens haar niet genoeg om de drukte tussen 03.00 en 04.00 uur aan te kunnen. Naar langere openingstijden voor discotheken en kroegen heeft de CDA-burgemeester ook geen oren. Volgens Spies zou dat negatieve gevolgen hebben op de leefbaarheid en veiligheid in de uitgaansstraten.
In januari gaat de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn in gesprek over dit onderwerp.