Twee verdachten overval huis Raymond van Barneveld onder voorwaarden vrij

De drie verdachten in de rechtbank | Tekening: Theresa Hartgers
De drie verdachten in de rechtbank | Tekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - Twee van de drie verdachten van een overval op het huis van darter Raymond van Barneveld op 16 juni mogen hun proces buiten de cel afwachten. De rechtbank in Den Haag bepaalde dinsdag dat de twee onder voorwaarden vrijkomen.
Bij de overval op 16 juni raakte de vrouw van de darter licht gewond, zij was alleen thuis. De rechtbank in Den Haag verbond dinsdag wel voorwaarden aan de vrijlating. Zo moet Yassir A. (24) verplicht bij zijn moeder verblijven en krijgt hij een enkelband. Ook is A. verplicht om te verschijnen tijdens het proces op 14 januari. Dat laatste geldt ook voor verdachte Mikey B. (25).Die vroeg de rechter om hem een kans te geven: 'Die zal ik met beide handen aanpakken', zei hij. De derde verdachte Yassine el H (25) als enige niet op de zitting, blijft in de cel.
In oktober bekenden de drie de inbraak. De Amsterdammers waren dronken en onderweg naar Zoetermeer om daar in Club Magnum het einde van de vastenmaand ramadan te vieren, toen ze besloten om in te breken. Volgens justitie zou daarbij gedreigd zijn met een wapen. Een van de overvallers zou geroepen hebben:'Ik schiet je dood, waar is de kluis, waar is je geld?' Ook zou de vrouw van Van Barneveld aan haren zijn getrokken en geslagen.

Verdachten ontkennen gebruik van geweld

De drie ontkennen dat zij geweld hebben gebruikt bij de overval. 'Ik ben niet heilig', zei Yassir A. dinsdag. 'Maar ik heb mevrouw niet aangeraakt en niks weggenomen.'