Nieuws

Den Haag: Ministeries met gevaarlijke vloeren veilig te gebruiken

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Turfmarkt. | Foto ANP
DEN HAAG - Interieur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Er is twijfel gerezen over de veiligheid van de vloerconstructie van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid. ANP LEX VAN LIESHOUT Stad Den Haag Beeldnummer 57005385 Beelddatum 20-04-2018 15:24:11 Bron ANP
HAZERSWOUDE-DORP - De ambtenaren die werken in de toren van het ministerie van Binnenlandse Zaken in het centrum van Den Haag hoeven niet bang te zijn dat ze door de vloeren zakken. De maatregelen die het Rijk heeft genomen naar aanleiding van de vloerconstructies zijn afdoende. De gemeente Den Haag hoeft daarom ook niet handhavend op te treden. 'De veiligheid is gewaarborgd,' aldus wethouder Boudewijn Revis (VVD, bouwen en wonen) in antwoorden op vragen van Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
Na het instorten van een parkeergarage in Eindhoven, bleek dat er meer gebouwen in ons land zijn waarbij dezelfde vloerconstructie is gebruikt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het gebouw aan de Turfmarkt in Den Haag.
Volgens Revis bevinden zich in die toren vloeren die veilig mogen worden gebruikt, vloeren die veilig zijn bij beperkt gebruik én vloeren die nu helemaal niet mogen worden gebruikt. De wethouder: 'Door het treffen van beheersmaatregelen is het gebouw veilig voor gebruik.' Wel moeten er volgens hem maatregelen worden genomen zodat alle vloeren daar weer kunnen worden gebruikt.

Toezien

De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij het Rijksvastgoedbedrijf. Dat is de eigenaar van de toren. De gemeente moet er wel op toezien dat de gebouwen en de te nemen herstelmaatregelen voldoen aan de regelgeving.
De situatie heeft flinke gevolgen voor de ambtenaren die er werken. Zij mogen niet overal in het gebouw komen. Daarop wordt ook toegezien. Revis: 'Voor de delen van de vloeren die veilig zijn bij beperkt gebruik, wordt er door het Rijksvastgoedbedrijf op toegezien dat het gebruik beperkt blijft. Het toezicht wordt uitgevoerd door medewerkers ter plekke, de zogeheten ‘floorwalkers’. Dit wordt gedaan om de veiligheid te waarborgen.'

Informatieloket

Volgens de wethouder heeft het Rijksvastgoedbedrijf de ambtenaren op de hoogte gesteld dat het verder wel veilig is om in het complex te werken. Er zijn daartoe ook informatiebijeenkomsten gehouden en een informatieloket opgericht. Op dit moment wordt onderzocht hoe de vloeren kunnen worden versterkt, zodat ze in de toekomst weer allemaal veilig kunnen worden gebruikt.
Revis meldt ook dat in Den Haag veel meer panden staan die vloerconstructies hebben die zijn te vergelijken met de parkeergarage in Eindhoven. Het gaat ook om het ministerie Justitie en Veiligheid aan de Turfmarkt, Europol aan de Eisenhouwerlaan, Eurojust aan Jan Willem Frisolaan, de Hoge Raad der Nederlanden aan Korte Voorhout en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat aan Rijnstraat. In deze panden zijn maatregelen getroffen en er wordt extra onderzoek uitgevoerd.

Amadeus

De Amadeus op de hoek van het Spui en de Kalvermarkt heeft weliswaar een vergelijkbare vloer, maar hier zijn geen risico’s. Hetzelfde geldt voor de Monarch II aan de Prinses Beatrixlaan.