Nieuws

Burgemeester Krikke beëindigt grimmige protestactie gele hesjes

DEN HAAG - Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft zaterdag een einde gemaakt aan een protestactie van de gele hesjes. Acht mensen zijn opgepakt voor het afsteken van vuurwerk, het gooien van stenen en terrasmeubilair naar de politie en het verstoren van de openbare orde.
De gele hesjes hebben gehoor gegeven aan de oproep van de burgemeester om te vertrekken. De gemeente was van te voren niet op de hoogte gesteld van de betoging, zegt de politie in een verklaring. Na overleg tussen de politie en de burgemeester mocht de demonstratie toch doorgaan op het Plein.
De politie greep in toen de stoet van 150 á 200 personen in gele hesjes naar het stadhuis liep. Er werden rookbommen en vuurwerk afgestoken. Onder andere voor het Mauritshuis kwam het tot een confrontatie. Bij het ingrijpen van de agenten vlogen enkele terrasstoelen door de lucht. De politie voerde verschillende charges uit en kon voorkomen dat de demonstranten het winkelgebied inliepen.

Protest tegen de regering

In navolging van de Franse protestbeweging Les Gillets Jaunes demonstreren de gele hesjes al weken tegen onder meer het beleid van de Nederlandse regering. Drie weken geleden verliep het protest rustig.