Haagse driehoek: 'Geen sprake van angst of intimidatie bij vreugdevuren'

DEN HAAG - De driehoek van politie, justitie en gemeente Den Haag ontkent met klem dat er sprake is geweest van angst of intimidatie rondom de organisaties van de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen. Ook was de driehoek niet bang voor ongeregeldheden als het evenement zou zijn afgelast. Dit is dan ook niet besproken.
'Ik laat me bij het maken van plannen en het nemen van besluiten nooit leiden door dreigende taal van wie dan ook', benadrukt de Haagse burgemeester Pauline Krikke in een verklaring. 'Ik raak niet onder de indruk van stevig taalgebruik. Ik neem de besluiten die nodig zijn. Dreigende taal of eventuele dreiging van of met ongeregeldheden zijn daarbij op geen enkele manier van invloed. Die suggestie werp ik verre van me.'
Bronnen meldden eerder aan Omroep West dat niet alle stapelaars het verschil tussen plaagstootjes en dreigementen maken. Zo komt er op Oudjaarsavond een dreigtelefoontje binnen bij Omroep West naar aanleiding van een bericht over de hoogte van de vreugdevuren.
Angst nooit raadgever
Bart Nieuwenhuizen, hoofdofficier van het Openbaar Ministerie, sluit zich daarbij aan. 'Angst is nooit een raadgever aan tafel van de driehoek', stelt hij. Volgens politiechef Paul van Musscher (eenheid Den Haag) hebben 'de consequenties van de vreugdevuren grote impact gehad op burgers en hulpverleners'. Hij geeft aan dat de politie 'handhavend heeft opgetreden om burgers te beschermen en een veilige werkruimte voor hulpverleners te creëren'.

Verklaring driehoek

De driehoek van Den Haag neemt met kracht afstand van suggesties dat rondom de organisatie van de Vreugdevuren sprake was van angst of intimidatie. In het driehoeksoverleg ter voorbereiding op de veiligheidsmaatregelen rondom de jaarwisseling is ook niet gesproken over het al dan niet afgelasten van de vuren in relatie tot ongeregeldheden.
Pauline Krikke, burgemeester: “Ik laat me bij het maken van plannen en het nemen van besluiten nooit leiden door dreigende taal van wie dan ook. Ik raak niet onder de indruk van stevig taalgebruik. Ik neem de besluiten die nodig zijn. Dreigende taal of eventuele dreiging van of met ongeregeldheden zijn daarbij op geen enkele manier van invloed. Die suggestie werp ik verre van me.”
Ook hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen beaamt dit: “Angst is nooit een raadgever aan tafel van de driehoek.” Paul van Musscher, politiechef van de eenheid Den Haag vult aan: “De consequenties van de vreugdevuren hebben grote impact gehad op burgers en hulpverleners. Gedurende de jaarwisseling in de Eenheid en bij de vreugdevuren op het strand heeft de politie handhavend opgetreden om burgers te beschermen en een veilige werkruimte voor hulpverleners te creëren. ”