Boete voor verspreiden anti-homofolders met religieuze teksten

De flyer werd in 2016 in Amsterdam verspreid.
De flyer werd in 2016 in Amsterdam verspreid. © Twitter (@GGerrichhauzen
DEN HAAG - Twee 31-jarige mannen uit Den Haag en een 41-jarige man uit Rotterdam zijn ieder veroordeeld tot een boete van 500 euro of tien dagen celstraf, omdat zij folders hebben verspreid met teksten die onnodig grievend zijn voor homoseksuelen. Het Openbaar Ministerie eiste taakstraffen van veertig uur tegen het trio.
De rechtbank in Amsterdam oordeelde vrijdag dat de drie verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie vanwege seksuele geaardheid.
In de folder werd een koppeling gelegd tussen homoseksualiteit en kindermisbruik. De folders werden in oktober 2016 verspreid in Amsterdam-West en Nieuw-West. Veel mensen deden aangifte.

Uitlatingen zijn ontoelaatbaar

Dat de verdachten handelden vanuit hun islamitische geloofsovertuiging, neemt volgens de rechtbank niet weg dat er ook in dat geval een grens is.
Kwetsende en verontrustende uitlatingen zijn toegestaan in het kader van de vrije meningsuiting, maar in dit geval zijn de uitlatingen ontoelaatbaar, stelde de rechtbank. De aanklager had taakstraffen van veertig uur geëist, maar de rechtbank vond boetes passender.