TV West 4 tot en met 8 mei: Oorlogssporen in Den Haag met Casper van Bohemen

REGIO - Tweede Wereldoorlog kenner en acteur Casper van Bohemen bezoekt plekken in Den Haag die verbonden zijn met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De afleveringen van Oorlogssporen in Den Haag zijn iedere dag in het TV West Nieuws te zien en hieronder online.

Inhoud per aflevering. 

4 mei - 17.45 uur. Het bijzondere verhaal van Bart en Leo Hey. Beiden lid van de verzetsgroep de Oranje Vrijbuiters. De hele groep wordt opgepakt en 18 leden worden gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte, waaronder Leo. Bart Hey krijgt wonderbaarlijk gratie, omdat hij op dezelfde dag jarig is als Adolf Hitler. Hij wordt naar Dachau gestuurd. In deze reportage gaat Casper naar het Oranjehotel en ontmoet de zonen van Leo en Bart Hey op de Waalsdorpervlakte.

5 mei - 17.45 uur. 5 mei 1945. Terwijl heel Nederland feest viert vanwege de bevrijding, begint ook de zoektocht naar oorlogsmisdadigers. Eén van hen is de 27-jarige Jacques Philippa. Als leider van een Duitse arrestatie-eenheid is hij ter dood veroordeeld. Maar hij duikt onder op de zolderkamer van zijn ouders. In een huis aan de Pauwenlaan in Den Haag weet Philippa zich 29 jaar lang te verstoppen. Casper gaat het huis in en praat met Dick van Rietschoten, journalist in de Haagse Vogelwijk.

6 mei - 17.45 uur. Landgoed Clingendael, voor veel mensen een geliefd wandelgebied op mooie dagen. Je zou het niet verwachten, maar ook hier zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar aanwezig. Tientallen bunkers, die soms bedekt en overgroeid staan onder het geboomte, liggen hier nog als stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van het terrein wordt begrensd door een tankgracht. Landgoed Clingendael was namelijk niet zomaar een plek in de oorlog, dit was de residentie van de rijkscommissaris in Nederland: Arthur Seyss-Inquart. Samen met Ruud Overvliet van de Bunkerploeg Den Haag gaat Casper de bunker in van Seyss Inquart op zoek naar de laatste sporen uit het verleden.

7 mei - 17.45 uur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940 werd de kuststrook ontruimd vanwege de aanleg van de Atlantik Wall en moesten de Duindorpers ergens anders onderdak vinden. In 1945 na de bevrijding konden de inwoners van Scheveningen terug naar hun huizen. De Duindorpers echter niet. Hun wijk werd een interneringskamp voor SS-ers en NSB-ers. De vader van Hugo Wapperom was verzetsstrijder en kwam toch in dit kamp terecht. Hij werd verdacht van samenwerking met de Duitser en zat er drie jaar onterecht tussen zijn voormalige vijanden. In deze reportage praat Hugo over het leven van zijn vader, hij schreef erook het boek 'Spinvlieg' over. Arie Spaans is Duindorper in hart en nieren en kan zich het kamp nog goed herinneren als kind en vertelt zijn ervaringen.

8 mei - 17.45 uur. Als de Canadezen en de Prinses Irene Brigade  Den Haag eindelijk bevrijden is de stad is in een euforische stemming. Iedereen gaat de straat op om de bevrijders te begroeten. Zo ook meneer Commers en meneer Daamen. Beiden, nu dik in de 80, hebben goede herinneren aan de Haagse bevrijding. Meneer Commers stond op het Kaapse Plein en Meneer Daamen op het Noordeinde. Casper gaat bij ze langs om herinneringen op te halen.

 
Deel dit artikel: