Boze visverkoper in rechtszaak: 'Wij hadden de Jaguar onder de Haagse marktkramen’

De eerste vernieuwde kramen op de Haagse Markt. Maart 2015.
De eerste vernieuwde kramen op de Haagse Markt. Maart 2015. © Renate Sonneveld
DEN HAAG - Viskraamhouder Shelley Vrolijk heeft maandag bij de Raad van State om een compensatie van 68.000 euro gevraagd voor haar viskraam bij de Haagse Markt. Deze kraam werd in 2015 gesloopt door de gemeente bij de verbouwing van de markt.
‘Drie ton was de kraam waard. Wij hadden de Jaguar onder de Haagse marktkramen,’ aldus de Wateringse Shelley Vrolijk maandag tijdens de rechtszaak. Vrolijk vindt het geen stijl van de gemeente om geen cent nadeelcompensatie voor die kraam te geven.
De gemeente verkeert in de overtuiging dat Vrolijk bij de overname van de standplaats en viskraam in 2011 had kunnen en moeten weten dat de Haagse Markt flink op de schop zou gaan. Zo wilde de gemeente meer eenheid op de markt creëren en moesten kramen voortaan aan allerlei afmetings- en bouwregels voldoen.

Overvallen

Dit was volgens de gemeentewoordvoerder al in 2009 bekend gemaakt, maar volgens Vrolijk wist niemand op de markt wat er precies zou gaan gebeuren en wanneer. Iedereen werd volgens haar overvallen toen de maatregelen in 2014 en 2015 werden doorgevoerd.
Den Haag wil de verloedering tegengaan en een aantrekkelijkere markt neerzetten, zei een woordvoerder van de gemeente. Volgens Vrolijk gebeurt dit over de ruggen van de marktondernemers. Zij ontkent door de gemeente op de hoogte te zijn gesteld na overname van de standplaatsvergunning: ‘Ik ben talloze keren op het gemeentehuis geweest om de overdracht van de vergunningen goed te krijgen. Ik moest zelfs terugkomen om een paraaf op de achterzijde van een paar documenten te zeggen. Maar niemand vertelde mij dat ik naast een standplaatsvergunning ook een containervergunning nodig had.’

Geen cent compensatie

Omdat ze die niet had legde de gemeente later een dwangsom op en weigerde de gemeente ook maar een cent compensatie voor haar in 2015 gesloopte viskraam te betalen. ‘We hebben toch de kosten van de sloop en de afvoer voor onze rekening genomen,’ zei de gemeentewoordvoerder.
De rechter vroeg of de gemeente niet wat meer coulance had kunnen tonen voor de nare tussen-wal-en-schipsituatie waarin Vrolijk terecht is gekomen. Zij nam immers de kraam over van de vorige eigenaar die in 2011 door een slepende ziekte de markt moest opgeven, zonder dat de gemeente haar op de hoogte had gesteld dat zij op termijn van de viskraam afwilde.

Ondernemersrisico

Dat vindt de gemeente een kwestie van ondernemersrisico, zo blijkt uit de reactie van de woordvoerder. Volgens Vrolijk heeft de gemeente in 2011 met opzet verzwegen dat zij een containervergunning nodig had om zo geld te kunnen besparen bij het opruimen van de markt. ‘Er zijn nog zeven tot tien andere marktkooplui die in hetzelfde schuitje zitten als ik. Die hebben ook geen cent gekregen. Die wisten ook van niets. Net als mijn familie, die al 70 jaar op de markt zit.'
'Al jaren roept de gemeente dat ze de Haagse Markt wil aanpakken', vervolgt Vrolijk. 'Er wordt al 50 jaar gesproken over een overkapping. Maar er gebeurt niets. En dan opeens mijn mooie kraam vervangen door een stel grijze eenheidsunits. Nadat de markt twee jaar geleden is gerenoveerd zijn de huurkosten eventjes met 400 procent gestegen. Wij betalen alleen maar. De gemeente wil alleen maar geld aan ons verdienen en verder niks,’ aldus Vrolijk, die desalniettemin verder gaat met vis verkopen op de Haagse Markt.
De uitspraak over een eventuele compensatie van 68.000 euro volgt binnen enkele weken.