Instellingen

Minister Blok: 'Iran achter moord in Den Haag'

© Omroep West

DEN HAAG - Iran zat waarschijnlijk achter de moord op de Iraanse Ahmad Mola Nissi in 2017 in Den Haag. Dat stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken, op basis van informatie van de Nederlandse en buitenlandse inlichtingendiensten. Ook zou Iran volgens het ministerie achter een liquidatie in 2015 in Almere zitten.

De moorden zijn deels de reden voor de sancties die de Europese Unie dinsdag instelde tegen twee Iraanse personen en de Iraanse militaire inlichtingendienst.

De in 2017 vermoorde Ahmad Mola Nissi was, net als de in Almere doodgeschoten man, tegenstander van het regime in Teheran. Inlichtingendienst AIVD heeft ‘sterke aanwijzingen’ dat Iran hier achter zat, schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. ‘Het kabinet vindt dat dergelijke vijandige acties de Nederlandse soevereiniteit op flagrante wijze schenden en onaanvaardbaar zijn.’

Diplomaten uitgezet

De liquidaties waren ook de reden dat in juni 2018 twee diplomaten van de Iraanse ambassade Nederland werden uitgezet, hoewel de reden toen stil werd gehouden. Ook de ambassadeur werd ontboden. De twee personen tegen wie nu sancties worden ingesteld, zijn medewerkers van de Iraanse inlichtingendienst.