'Wolf in schaapskleren vermoordde zakenpartner met hakbijl en touw na ruzie over geld'

ALPHEN AAN DEN RIJN - De 58-jarige Rik B. uit Alphen aan den Rijn bracht afgelopen zomer zijn zakenpartner op brute wijze om het leven na een ruzie over geld. Dat zei het Openbaar Ministerie (OM) woensdag tijdens een eerste voorbereidende zitting in de zaak. Volgens justitie sloeg B. het slachtoffer meerdere keren met een hakbijl op zijn hoofd en wurgde hem daarna met een touw. B. zelf ontkent. Het OM noemt hem een 'wolf in schaapskleren'.
Op drie augustus komt er een telefoontje binnen bij het alarmnummer 112 dat er een dode zou liggen in het bedrijfspand aan de Ondernemingsweg. B. en het slachtoffer hadden daar samen een communicatie- en vertaalbedrijf. De verdachte is woensdag zelf aanwezig bij de zitting en er is veel publiek.
Bij aankomst ziet de politie meteen dat de 54-jarige man met veel geweld is omgebracht. Het OM denkt dat er gevochten is in het bedrijfspand aan de Ondernemingsweg en doet daar onderzoek naar. Het slachtoffer is een van de eigenaren van het bedrijf, volgens het OM een 'keurige' man die eind juli naar Zeeland verhuisde om in Dreischor een bed and breakfast te beginnen met zijn vrouw.

Verdenking op zakenpartner

Na het bekijken van camerabeelden en getuigeverhoren verschuift de verdenking al snel naar de zakenpartner van het slachtoffer, de man die 112 belde.
B. verklaart dat hij die ochtend om 08.20 uur op kantoor aankwam en daar zijn dode zakenpartner vond. Maar die verklaring klopt niet met de gegevens van zijn auto, computer en camerabeelden. Daaruit zou blijken dat B. al een uur eerder op kantoor is.

Dagenlang onderzoek

Na de moord doet de politie dagenlang onderzoek in het pand aan de Ondernemingsweg. Er wordt een vuilniszak gevonden met daarin een bebloed touw en in de sloot vindt de politie een bijl. Het bloed op het touw is van het slachtoffer. Ook zijn er bloedspatten op de kleding van B.
Hij wordt in september aangehouden maar heeft de moord steeds ontkend. Nu zwijgt hij. 'Het gaat om een a-typische verdachte een man die om zijn zakenpartner rouwt en heel diep ontkent', aldus de advocaat van B. Omdat B. zwijgt, wil het OM meer onderzoek. Zo wil justitie de bijl en zijn stappenteller nader bekijken en wil men vezelonderzoek doen op kleding.

'Twijfel aan financieel motief'

De advocaat van B. twijfelt of haar client een financieel motief had. Ze wil dat onderzocht wordt hoe het bedrijf aan de Ondernemingsweg er financieel voor stond. Daarbij twijfelt ze aan sommige conclusies in het sectierapport. Ook wil de advocate van de Alphenaar een onderzoek naar de psyche van B., al denkt de officier niet dat dat veel op zal leveren. 'B. zwijgt, dus er komt geen antwoord op de vele vragen', aldus de officier.
Het OM denkt dat de vrouw van B.een valse verklaring heeft afgelegd om haar man te helpen. Ze is samen met haar man afgeluisterd in de auto. 'Ze heeft haar verkaring afgestemd met haar man. Ze verschafte hem een alibi. Maar haar verhaal klopt niet,' zegt de officier. Het OM wil dat de vrouw van B. gehoord wordt door een onderzoeksrechter.

Onderzoek naar psyche

De rechter besluit dat B. psychisch onderzocht moet worden en de vrouw van B. moet gehoord worden over haar verklaring. Over drie maanden gaat de zaak verder. B. blijft tot die tijd in de cel.