Hoger beroep Geert Wilders over minder Marokkanen-uitspraak gaat door

© John van der Tol
DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag bepaald dat het proces in hoger beroep tegen PVV-leider Geert Wilders over zijn uitspraken over Marokkanen door kan gaan.
Wilders wilde dat de zaak niet door zou gaan en had dat bij het hof neergelegd. Volgens de PVV-leider gaat de zaak meer om politiek dan om strafrecht. Het hof vindt dat de zaak toch behandeld moet worden.
Voormalig minister Ivo Opstelten en oud-OM-topman Herman Bolhaar worden in het proces-Wilders als getuige gehoord.

Wilders: 'Het is beter dan niets'

Het Haagse hof heeft een aanzienlijk aantal onderzoekswensen van Geert Wilders toegewezen en vindt dat prominente getuigen moeten worden gehoord, maar blij is hij absoluut niet. 'De zaak had gewoon begraven moeten worden', aldus Wilders, die het hof had gevraagd het Openbaar Ministerie af te straffen omdat het zich door de politiek zou hebben laten gebruiken. 'Maar nu het toch doorgaat, is dit beter dan niets.'
De PVV-voorman vindt het 'te gek voor woorden' dat hij voor een enkele uitspraak over Marokkanen voor de rechter is gebracht en vervolgens in een 'politiek proces' is beland.
Vanaf 25 juni heeft het hof twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. De uitspraak staat gepland op 11 oktober.