Meest verkochte kinderboek van het jaar op naam van Jochem Myjer

Jochem Myjer met het door hem geschreven kinderboek De Gorgels.
Jochem Myjer met het door hem geschreven kinderboek De Gorgels. © ANP
LEIDEN - 'De Gorgels en het geheim van de gletsjer' van Jochem Myjer is het best verkochte kinderboek van 2018. Het boek van de Leidse cabaretier is in de Top 100 van best verkochte boeken als elfde geëindigd en bevindt zich daarmee in de categorie waarvan 75.000 tot 100.000 exemplaren werden verkocht.
'De zeven zussen' van Lucinda Riley is het best verkochte boek in het Nederlands (oorspronkelijk of vertaald) van vorig jaar. Het staat op de eerste plaats in dezelfde Top 100 van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).
Van 'De zeven zussen' zijn 129.000 exemplaren verkocht. 'De acht bergen' van Paolo Cognetti haalde de tweede plek met 126.000 verkochte exemplaren. 'Oorsprong' van Dan Brown staat op de derde plaats met 114.000 verkochte boeken. Deze thriller was in 2017 nog het bestverkochte boek.

Hoogst genoteerde oorspronkelijke Nederlandstalige titel

'Wees onzichtbaar' van Murat Isik is met de vijfde plaats de hoogst genoteerde oorspronkelijk Nederlandstalige titel van het afgelopen jaar (109.000 exemplaren). Dit boek volgt op 'De dag van de doden' van Nicci French (110.000 exemplaren).
'Pessimisme kun je leren!' van Lévi Weemoedt (samengesteld door Özcan Akyol) heeft met de twintigste plek de hoogste plaats die een poëzietitel ooit op de lijst bekleedde. De bundel zit in de groep waarvan 60.000 tot 75.000 exemplaren worden verkocht.

Voor 541 miljoen euro aan boeken verkocht

De totale boekenmarkt is in 2018, het vierde achtereenvolgende jaar met groei, met twee procent in omzet toegenomen. In totaal is voor 541 miljoen euro aan boeken verkocht. Er werden 41 miljoen boeken aangeschaft, waarvan nogal wat duurdere boeken. Er werden opnieuw weer iets meer e-boeken verkocht dan het voorgaande jaar, het aandeel e-boeken op de totale afzetmarkt groeide naar 7,6 procent. E-books verkocht in abonnementen werden buiten beschouwing gelaten.
'De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen' van Andy Griffiths en Terry Denton is het meest uitgeleende boek van het afgelopen jaar (meer dan 30.000 keer). Er zijn zo'n 59 miljoen papieren boeken uitgeleend aan de leden van de openbare bieb in 2018, schat de Stichting Leenrecht. Het aantal uitgeleende e-boeken via het e-boekplatform van de Koninklijke Bibliotheek groeide naar 3,5 miljoen.