Zoetermeerse politiemol krijgt twee jaar cel

ZOETERMEER - Voormalig rechercheur Rick V. (36) uit Zoetermeer is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, omdat hij informatie heeft gelekt uit tientallen politiezaken. Hij liet zich daarvoor omkopen door een medeverdachte, met wie hij bevriend was. Deze man handelde op zijn beurt op verzoek van een derde verdachte.

Volgens de rechtbank heeft V. door zijn acties, die zeker 1,5 jaar duurden, ernstig misbruik gemaakt van zijn positie en het vertrouwen op brutale wijze geschonden. De twee medeverdachten - Melvin van de K. en Sebastiaan van der E. - kregen respectievelijk twintig maanden en zestien maanden cel opgelegd.

De rechercheur, met achttien dienstjaren, begon met het zoeken van relatief onschuldige informatie. Maar de zaken werden steeds groter en hadden onder meer betrekking op motorclubs. Een rechercheur heeft toegang tot meer politiesystemen dan een gewone agent en kan onder meer bij informatie over landelijke onderzoeken.

'Wilde vismaatje tevreden houden'

V. heeft gezegd dat hij geen geld ontving voor het lekken. Hij zou alleen zijn vismaatje tevreden hebben willen houden. De rechtbank vond dat niet aannemelijk. De straffen voor V. en Van de K. zijn iets lager dan de aanklager had geëist, omdat niet alle beschuldigingen bewezen waren.

LEES OOK: Kan iedereen zo maar bij alle informatie? Vijf vragen en antwoorden over een lek bij de politie

Meer over dit onderwerp:
POLITIE POLITIEMOL ZOETERMEER
Deel dit artikel: