Dode bij brand in Hillegom is Chinese man

De brandweer was lange tijd bezig met blussen.
De brandweer was lange tijd bezig met blussen. © Renske van der Zalm
HILLEGOM - De dode man die donderdag werd aangetroffen in een uitgebrand pand aan de Stationsweg in Hillegom blijkt een 27-jarige Chinees te zijn, meldt de politie zaterdag. Zijn familie is in kennis gesteld van zijn overlijden.
De man, die Maolin Zhang heet, was promovendus aan de Universiteit Leiden. Bestuursvoorzitter Carel Stolker reageert geschokt op het nieuws. 'Iedereen is intens verdrietig over het verlies van Maolin', schrijft hij in een verklaring op Twitter.
Volgens de universiteit was Maolin afgestudeerd aan de Tsinghua University in Beijing en kwam hij in juli 2017 naar Leiden voor een promotietraject in de astronomie. 'Maolin was een zeer intelligente, vriendelijke en bescheiden man met een grote passie voor astronomie', aldus Stolker.

Brand

De brand woedde in de nacht van woensdag op donderdag in een complex waar kamers werden verhuurd. Ook twee andere panden werden verwoest. Maolin woonde in Hillegom. Bij de door brand verwoeste woningen zijn vrijdag bloemen neergelegd.
Donderdagochtend werd de politie rond 5.00 uur gewaarschuwd vanwege een woningbrand aan de Stationsweg. Rond 6.15 uur was de brand onder controle. Na inspectie van de uitgebrande woningen ontdekte de politie het stoffelijk overschot van Maolin in één van de woningen.