Schaatsen op natuurijs in De Lier en Ammerstol: 'Je kan jezelf met het ijs scheren, zo glad is het'

DE LIER - In De Lier en Ammerstol kon zondagochtend worden geschaatst op natuurijs. De ijsclubs uit de dorpen hebben de hele nacht doorgewerkt om open te gaan. De beide ijsbanen zijn inmiddels gesloten.
'Je kan jezelf scheren met het ijs, zo glad en mooi is het', zegt Bert Timmerman van ijsclub Vooruitgang in Ammerstol. Na een nacht vorst kunnen de schaatsen worden ondergebonden, al is het ijs nog niet dik. 'Zo'n 1 centimeter. Dik genoeg om een paar uur op te schaatsen, maar als het zonnetje erop komt, gaan we vrij snel dicht.'

Ook bij ijsclub Hard Gaat-ie in De Lier kan zondag worden geschaatst. 'Hij ligt er nu goed bij', zegt voorzitter Wim van den Berg. Hij hoopt de baan de hele dag open te kunnen houden. 'Hoe het er nu naar uitziet, kan de baan wel tot ongeveer 17.00 uur open blijven.' De verwachting is dat de ijsbanen in Ammerstol en De Lier ook maandagochtend weer open gaan.

Ontbijt met bier

In beide dorpen zijn ze hele nacht bezig geweest met het opspuiten van de baan. 'De ijsmeesters zitten nu aan het ontbijt met een biertje', lacht Timmerman. In Ammerstol is de baan alleen open voor leden. In De Lier is iedereen welkom.
Bij ijsclub Vlietland in Schipluiden is een grasveld onder water gezet, maar schaatsen gaat daar nog niet. 'Geen denken aan', zegt Aad van Winden van de ijsclub. Het ijs is met 2 tot 2,8 centimeter nog lang niet dik genoeg. 'Wij hebben meer dikte nodig, zo'n 5 centimeter. Bij ons ligt er gras met water, het is geen betonbaan zoals in De Lier. Het ijs heeft afgelopen nacht wel lekker aangezet, meer kunnen we er niet van maken.'