Medewerkster NFI bekent sjoemelen met eigen bloedmonster

DEN HAAG - De 40-jarige medewerkster van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) die met haar eigen bloedmonsters sjoemelde, heeft deels bekend. Dat werd woensdag duidelijk tijdens de eerste niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank. De vrouw wilde verdoezelen dat ze met teveel alcohol op achter het stuur zat.

Ze werd in oktober 2016 en februari 2017 door politieagenten met haar auto langs de kant gezet, waarna bij haar een blaastest werd afgenomen. Beide bleek dat ze te veel had gedronken om te mogen rijden. 'Ze vroeg in beide gevallen zelf om een aanvullend onderzoek,' zegt het Openbaar Ministerie (OM). 'Zo'n onderzoek wordt gedaan met bloed wat wordt afgenomen en onderzocht door het NFI. Uit dat bloed kwamen veel lagere waardes dan uit de blaastest.'

De lage waardes waren zo onwaarschijnlijk, dat het OM de Rijksrecherche inschakelde. De rechercheurs verhoorden de vrouw en gingen naar het NFI. 'Daar kwam naar voren dat ze in het weekend langs was geweest en dat ze water bij in ieder geval één bloedmonster heeft gedaan, zodat er een andere uitslag kwam.' Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat ze ook andere monsters heeft gemanipuleerd.

Geschorst

De medewerkster is geschorst door het NFI. Het instituut heeft maatregelen genomen om een vergelijkbare situatie te voorkomen. Zo is de toegang tot opslagruimtes beperkt voor medewerkers. En personeel moet het bij een leidinggevende melden als ze in contact zijn geweest met politie of justitie.

De verdachte was woensdag niet bij de zitting aanwezig. In mei wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Tot die tijd doet de advocate van de vrouw geen mededelingen over de zaak.

Deel dit artikel: