Celstraffen voor overval op huis Raymond van Barneveld

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft maandag celstraffen tot twee jaar opgelegd aan drie mannen voor de overval op het huis van darter Raymond van Barneveld, afgelopen juni. Daarbij raakte Silvia, de vrouw van de darter, gewond. Zij wist, alleen gekleed in een handdoek, te ontsnappen. De straffen zijn lager dan de eisen, omdat volgens de rechtbank niet bewezen kon worden dat de drie van plan waren om een overval te plegen.
Bij de uitspraak was alleen verdachte A. aanwezig. Hij kreeg een jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk met aftrek van voorarrest. Er was drie jaar tegen hem geëist. Hij hoeft niet meer terug de cel in. Tegen H was vijf jaar cel geëist, hij moet twee jaar waarvan acht maanden voorwaardelijk, de cel in.  Tijdens de zitting twee weken geleden vertelden de dochters van Silvia namens hun moeder, dat zij 'doodsangsten had uitgestaan'. De overval heeft nog altijd een grote impact op haar leven. De vrouw van de darter werd geschopt, geslagen en aan haar haren van de trap getrokken.
Een van de overvallers zou ook gedreigd hebben haar dood te schieten als ze hem niet de kluis zou wijzen. De overvallers gingen er vandoor met onder meer een tas, een iPad en oorbellen.

Teleurgesteld in de straf

Advocaat Robert van der Laan was aanwezig namens de familie Van Barneveld. Na de zitting liet hij weten dat Silvia teleurgesteld is in het vonnis: 'Het begon allemaal goed, tot het moment dat de straf werd opgelegd, toen gingen we een paar jaar omlaag. Dat zag client niet aankomen.'
Tijdens de zitting hield hij contact met haar via Whatsapp. 'Ze stuurden wat boze gezichtjes', aldus de advocaat.

Geweld gebruikt

Justitie vond bewezen dat twee van de verdachten geweld gebruikten tijdens de overval, ook de rechtbank vond dat bewezen. Tegen verdachten Yassine el H. (25) en Yassir A. (24) werd 5 jaar en 3 jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist.
Mikey B. (25) , die geen geweld zou hebben gebruikt, heeft 177 dagen in voorarrest gezeten. Hij hoeft wat het OM betreft niet terug naar de gevangenis - de officier van justitie eiste 300 dagen cel, waarvan 123 voorwaardelijk. De verdachten zelf ontkennen geweld gebruikt te hebben.


Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie en de verdachten hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. Het OM laat weten dat ze de uitspraak bestuderen. Voor Silvia betekent dit nog twee spannende weken: 'Het is nu wachten of er hoger beroep wordt ingesteld of niet, dan kan je pas beginnen met een stukje verwerking', laat haar advocaat weten.