'Syrische messenzwaaier is ontoerekeningsvatbaar'

NAALDWIJK - De 28-jarige Syriƫr die afgelopen zomer in Naaldwijk politieagenten met een mes zou hebben belaagd, is volgens het Openbaar Ministerie volledig ontoerekeningsvatbaar en moet in een psychiatrisch ziekenhuis worden opgenomen. De man heeft meerdere psychische stoornissen.

Verdachte Alaa Al S. stond donderdag in de rechtbank in Den Haag terecht voor poging tot doodslag, poging tot zware mishandeling en bedreiging. De rechtbank doet op donderdag 14 februari uitspraak.

De politie kwam op 27 augustus af op een melding dat een man in verwarde toestand bij de Albert Heijn in de Verdilaan liep en met een mes achter willekeurige mensen aan zat. De Syriër is twee keer door een politiekogel geraakt, hij werd geschopt, geslagen met een wapenstok en door een politiehond in zijn arm gebeten. Pas daarna kon hij worden overmeesterd.

'De politie wilde mij vermoorden'

Aanvankelijk werd gedacht dat Al S. mensen belaagde met een terroristisch oogmerk, onder meer omdat hij 'Allahu akbar' zou hebben geroepen. 'De politie wilde mij vermoorden. Ik ben de oorlog ontvlucht, het leek wel of ik in Afghanistan was', zei Al S. tegen de rechters. Volgens hem is het gebruikelijk om 'Allahu akbar' te roepen als je denkt te gaan sterven. Al S. is niet gelovig. Hij benadrukte ook meerdere malen dat hij nooit van plan was geweest om iemand aan te vallen of verwonden.

De verdachte woonde sinds enkele jaren in Zweden nadat hij de oorlog in zijn thuisland was ontvlucht. In Syrië is hij volgens zijn familie onder meer opgepakt en gemarteld. Al S. was op bezoek bij familie in Nederland. Zijn broers hebben verklaard dat de man al langer volkomen in de war was. Hij was zijn baan kwijt, zijn relatie was gestrand en zijn naturalisatie in Zweden was afgewezen.

Onderzoek nog niet afgerond

Als agenten schieten, is het gebruikelijk dat de Rijksrecherche daar onderzoek naar doet. Dat is nog niet afgerond, maar volgens het voorlopige oordeel hebben de agenten rechtmatig gehandeld.

LEES OOK:

Meer over dit onderwerp:
NAALDWIJK VERDILAAN MESSENZWAAIER
Deel dit artikel: