Taakstraf voor Poeldijker die jonge vrouw dwong voor hem te werken

Groente en fruit
Groente en fruit
POELDIJK - Een Poeldijkse aardappel- en groentehandelaar (71) heeft vanaf begin 2011 vier jaar lang een jonge, Roemeense vrouw gedwongen om voor hem te werken als goedkope arbeidskracht. Dat oordeelde de Rotterdamse rechtbank vrijdag. De Westlander kreeg een taakstraf van tachtig uur.
Volgens de rechtbank 'heeft hij als het ware over de vrouw beschikt alsof zij zijn eigendom was.' Dat er geen celstraf volgde, heeft onder meer te maken met de ernstige longziekte waaraan de Poelijker lijdt, zijn schulden en de lange vervolgingsduur.
De man betaalde de vrouw veel te weinig voor haar werkzaamheden. Hij dwong de bij hem inwonende Roemeense die situatie te accepteren door haar wijs te maken dat haar kinderen in Nederland zouden moeten blijven als zij terug zou gaan naar Roemenië. Hij hield de geboorte-aktes van de eveneens bij hem inwonende kinderen achter voor de vrouw.

Voorwaardelijke celstraf

Naast de werkstraf is er nog een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd. Het vonnis van de rechtbank kwam overeen met de eis die de officier van justitie liet horen tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden.