Het kan! Een kwartier sneller van Groningen naar Den Haag

DEN HAAG - De proefrit van de snellere intercity tussen Groningen en Den Haag is geslaagd. De trein behaalde op de zogenoemde Hanzelijn tussen Zwolle en Almere een snelheid van meer dan 160 kilometer per uur en sloeg op het hele traject de stations Assen, Lelystad Centrum en Leiden Centraal over. Op die manier werd een kwartier tijdswinst behaald.

De trein vertrok om 00.02 uur uit Groningen en kwam zoals gepland om 02.23 uur aan op station Den Haag Centraal. 'En daar was het feest', laat een woordvoerster van de NS weten. Dat de intercity vanwege een nog stilstaande trein arriveerde op perron 10 en niet op 9, mocht de pret niet drukken. De snelle IC vertrok niet lang na aankomst weer voor de terugreis naar Groningen. Toen waren de meesten van de ongeveer 100 testreizigers wel al uitgestapt.

Met de test wil de NS bekijken welke aanpassingen nodig zijn aan onder meer treintechniek, infrastructuur en dienstregeling om intercity's sneller te maken. Zo moest op de Hanzelijn naar een ander beveiligingssysteem worden gewisseld en dat verliep zonder problemen.

Het testtraject tussen Groningen en Den Haag dient als voorbeeld voor meer snelle treinen. Het doel is om binnen enkele jaren snellere treinen in te zetten tussen Groningen en de Randstad.

LEES OOK: NS test snelle intercity: '160 kilometer per uur is niet gevaarlijk voor reizigers'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN DEN HAAG INTERCITY
Deel dit artikel: