Woede om afgelasting jeugdvoetbal: 'Zo kweek je mooiweervoetballers'

Voetbal
Voetbal © ANP
REGIO - Grote teleurstelling bij veel meisjes en jongens die zaterdagmorgen klaar stonden voor een lekker potje voetbal. De KNVB maakte 's ochtends bekend dat alle wedstrijden voor van Onder 7 tot en met Onder 10 zijn afgelast. 'Vanwege de (verwachte) neerslag en de blijvende koude (gevoels)temperatuur gaan de wedstrijden in deze leeftijdscategorieën niet door', schrijft de voetbalbond op de site.
De afgelasting leidde tot teleurgestelde reacties. 'Zonde. Prima voetbalcondities hier in Den Haag', laat  RAS in de Haagse wijk Waldeck weten. Daar stond om 7.15  uur Wendy alweer paraat  om limonade te schenken voor alle kindjes. Tekst loopt door na Tweet.

Op veel velden stonden de wedstrijden al op punt van beginnen, of teams waren onderweg, toen de afgelasting bekend werd gemaakt. 'Bij wie kan ik de uren van 20 kinderen, 40 ouders en 20 opa's en oma's declareren die vanmorgen voor Jan met de korte achternaam om 8.30 uur op het veld stonden?!' reageert iemand furieus op Twitter.

Het draait om voetbal heren

Ook over de reden van de afgelasting, werd veel gefulmineerd. 'Dus de reden is: verwachte neerslag' en de gevoelstemperatuur!? Hier kweken we gezonde Hollandse jongens mee! Jongens die achter de Playstations kruipen. Het draait om voetbal heren!' schrijf een boze twitteraar. 'Ik speelde m'n beste wedstrijden als het koud was of regende. Op deze manier creëer je mooiweervoetballers en daar heeft niemand wat aan' vult een ander aan.
Niet overal gingen de spelertjes met hangende pootjes weer naar huis. 'Je kan toch gewoon gaan spelen. Standen worden niet bijgehouden tm J010. Lekker gaan ballen. Ze spelen iedere week een oefenwedstrijd. Er verandert weinig. Spelbegeleider hoeft alleen de stand niet door te geven aan de KNVB.'

De wedstrijden worden wel ingehaald op 8 juni. Maar of dat de goede oplossing is, moppert de voetbalclub HBS uit de Haagse Bomenbuurt. 'Weer geen oog voor lokale verschillen. Het is hier droog en 2 graden. Lange broek en handschoenen aan en lekker voetballen. Deze wedstrijden gaan nu waarschijnlijk op 8 juni gespeeld worden. Als het dan niet te heet is!'  

'Alle kritiek nemen we mee'

De KNVB laat weten dat vrijdag al op de site was gezet dat het niet zeker was of het voetballen voor de jongste jeugd zou doorgaan. 'We hadden de hoop dat het door zou gaan, maar ook geschreven dat het zaterdag voor acht uur bekend zou worden. De afgelasting is iets voor half acht op de site geplaatst', aldus een woordvoerder van de KNVB. 'We zullen volgende keer kijken of we het nog eerder bekend kunnen maken, want al die kritiek die nemen we wel mee', besluit hij.