'Zoek geen vervanging voor zieke leraren'

REGIO - De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) roept directeuren op om geen vervanging te zoeken voor zieke docenten. 'We kunnen niet blijven pappen en nathouden, of bezig blijven met kortetermijnoplossingen', zegt voorzitter Petra van Haren van de AVS.
Het vervangen van zieke docenten wordt een steeds groter probleem. 'Van schoolleiders wordt het onmogelijke verwacht. Er is geen leraar meer te vinden, maar de maatschappij verwacht dat je het toch regelt', zegt directeur Marton de Pinth van onderwijskoepel PROOLeiden op Twitter.
De afgelopen weken moest 80 procent van de schoolleiders op zoek naar vervanging voor vooral zieke leerkrachten. In 11 procent van de gevallen ging de directeur zelf maar voor de klas staan. Die situatie is niet houdbaar en daarom komt de AVS deze week in actie. De cijfers komen uit peilingen onder ruim 1.400 schoolleiders.

Zoeken kost steeds meer tijd

Het zoeken naar vervangers kost schoolleiders steeds meer tijd en bovendien blijkt er vaak geen vervanging beschikbaar. Deze week roept de AVS hun leden in het primair onderwijs op om niet te zoeken naar vervanging van zieke teamleden.
'Al dat pleisters plakken leidt straks alleen maar tot nog meer ziekmeldingen en burn-outs', zegt voorzitter Van Haren. In totaal was er op de scholen die meededen aan de enquête in de afgelopen twee weken voor 12.660 leerlingen geen vervangende leerkracht.