Nieuws

VVD stapt uit college Rijswijk om klimaatmaatregelen

Gemeentehuis Rijswijk | Foto Google Streetview
Gemeentehuis Rijswijk | Foto Google Streetview
RIJSWIJK - De fractie van de Rijswijkse VVD stapt uit de coalitie. Wethouder Jorke van de Pol gaat zijn ontslag aanbieden. Struikelblok is de door het college voorgestelde Energievisie. De VVD-fractie weigert die te ondertekenen, aldus de gemeente Rijswijk.
Met de Energievisie wil het college 'voortvarend aan de slag, zodat Rijswijk plannen kan maken waarmee aangesloten wordt bij het landelijke klimaatakkoord.'
De Rijswijkse VVD en de rest van het college verschillen van mening over het tempo waarin klimaatmaatregelen moeten worden ingevoerd. 'De Rijswijkse VVD vindt dat te snel, de rest denkt dat er dan veel kostbare tijd verloren gaat', aldus de gemeente in een persbericht.

Meerderheid kwijt

Dinsdagavond zal wethouder Van der Pol zijn ontslag indienen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Zonder de VVD heeft de coalitie, bestaande uit Groenlinks, D66 en Wij. Rijswijk, geen meerderheid meer in de Rijswijkse gemeenteraad. Andere partijen moeten nu beslissen hoe het verder moet.
De VVD zegt in een verklaring niet tegen energietransitie te zijn, maar dat het niet te snel moet gaan en betaalbaar moet blijven voor de burger.
Larissa Bentvelzen, de fractievoorzitter van oppositiepartij Beter Voor Rijswijk (BVR) wil als grootste partij proberen tot een nieuw college te komen en zegt daarover maandagmiddag een gesprek te hebben met oppositiepartij CDA. Maar de collegepartijen zijn nog niet op haar uitnodiging ingegaan, meldt Bentvelzen.