‘Nederland fout met vergunningen pulsvisserij’

Pulsvissers aan het werk op de Noordzee.
Pulsvissers aan het werk op de Noordzee. © ANP
DEN HAAG - De ontheffingen die de Nederlandse overheid heeft gegeven aan pulsvissers zijn in strijd met de Europese regels, stelt de directie visserij van de Europese Commissie. De directie adviseert de commissarissen om een zogeheten inbreukprocedure te beginnen. Dat kan na een waarschuwing leiden tot een zaak bij het Europees Hof van Justitie.
De brief van de ambtenaren was gericht aan een Franse milieuorganisatie, die vorig jaar een klacht indiende bij de Commissie. Veel Nederlandse pulsvisvergunningen zouden volgens de organisatie illegaal zijn afgegeven. Onder meer vissers uit Katwijk en Scheveningen doen aan pulsvissen.
De procedure kan ertoe leiden dat Nederland het beleid aan moet passen, wat de Nederlandse pulsvissers veel geld kan kosten. Eurocommissarissen moeten nog wel instemmen met de zogenoemde inbreukprocedure, schrijft de NOS. In veel gevallen gebeurt dat wel.

Stroomschokjes

Pulsvissen is een methode waarbij platvissen met stroomschokjes van de zeebodem worden verjaagd. Nederlandse vissers hebben miljoenen geïnvesteerd om hun boten uit te rusten met speciaal vistuig. Veel Nederlandse kotters hebben momenteel een Europese ontheffing om te pulsvissen.