Besluit over toekomst azc in Rijswijk met drie maanden uitgesteld

Gemeentehuis Rijswijk | Foto Google Streetview
Gemeentehuis Rijswijk | Foto Google Streetview
RIJSWIJK - Het college van burgemeester en wethouders in Rijswijk neemt drie maanden langer de tijd om te bepalen of het azielzoekerscentrum (azc) aan de Lange Kleiweg moet worden gesloten. Dat is de belangrijkste uitkomst van een raadsvergadering die dinsdagavond werd gehouden. Daarin werd onder andere gesproken over de forse toename van het aantal incidenten in en rondom het azc.
Rijswijks Belang had een motie voorbereid om de opvang te sluiten, maar de oppostiepartij bracht die uiteindelijk niet in stemming. De reden daarvoor is dat het college drie maanden uitstel heeft gekregen om te beslissen of de samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (coa) wel of niet wordt verlengd.
De openbare orde is niet in het geding geweest
Michel Bezuijen – Burgemeester van Rijswijk
De huidige driejarige verbintenis loopt af op 31 augustus, maar de gemeente Rijswijk heeft een mogelijkheid om het contract stilzwijgend voor twee jaar te verlengen. Dat moet dan wel zes maanden van tevoren gebeuren, dus uiterlijk 28 februari. Het coa is echter akkoord gegaan met drie maanden extra bedenktijd, waarin de gemeenteraad een debat gaat voeren.

Diefstal, mishandeling en openlijke geweldpleging

Waar er aanvankelijk maandelijks minder dan een handvol incidenten waren, is er de afgelopen maanden gemiddeld elke twee dagen wel iets aan de hand, meldt de gemeente. Het gaat onder meer om ruzies, diefstal, mishandeling en openlijke geweldpleging, waarvoor een klein groepje van acht à zestien bewoners verantwoordelijk lijkt. In het azc wonen op dit moment iets minder dan 450 mensen.
Volgens burgemeester Michel Bezuijen is er sinds november een verandering in de aard van en het aantal incidenten. 'Ik hoor allerlei kreten als wantoestanden', verwijst hij naar uitingen in de media. 'De openbare orde is niet in het geding geweest. Wel hebben zich meer delicten voorgedaan.'