Politie toont verkeerde beelden in Team West

© Pieter Kuipers, Omroep West
DEN HAAG - De politie heeft dinsdagavond in het opsporingsprogramma Team West ten onrechte een vrouw in beeld gebracht als verdachte van een pinpasdiefstal. Ook op de website politie.nl werden verkeerde foto’s getoond. De camerabeelden en foto’s hadden betrekking op het contactloos betalen met een gestolen pinpas. Uit onderzoek is gebleken dat zij niets te maken heeft met de pinpasfraude en dat de makers van Team West verkeerde beelden hebben ontvangen van de politie.
Op vrijdag 21 september 2018 vond er op het Weteringplein in Den Haag een diefstal plaats van een pinpas. Niet veel later werd deze pas bij een Kruidvat in Rijswijk gebruikt. De politie heeft bij de betreffende drogisterij camerabeelden opgevraagd en deze zijn ook verstrekt.
Over het tonen van camerabeelden van verdachten zijn strikte afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie. Nadat bekend was geworden dat de verkeerde beelden zijn getoond, zijn direct alle beelden uit het programma en van de site en de app van Omroep West verwijderd.

Excuses

Inmiddels is in een persoonlijk gesprek door de rechercheurs in deze zaak met mevrouw en haar familie gesproken. In dit gesprek zijn excuses aangeboden en is gesproken over de impact die het heeft wanneer je als onschuldige in beeld wordt gebracht als verdachte.
Daarnaast is uitgelegd hoe deze fout heeft kunnen ontstaan. De politie laat weten de gang van zaken te betreuren. 'Ondanks de grote zorgvuldigheid waarmee het opsporingsprogramma wekelijks wordt gemaakt, bleek mevrouw in dit geval niet te hebben afgerekend met de gestolen bankpas, zoals werd verondersteld.'