Politiebonden blazen kort geding tegen burgemeester Krikke af

Een eerdere pensioenactie van de politiebonden bij het Binnenhof
Een eerdere pensioenactie van de politiebonden bij het Binnenhof © Nederlandse politiebond
DEN HAAG - Het kort geding dat de politiebonden tegen burgemeester Pauline Krikke van Den Haag hadden aangespannen, is van de baan. Dat heeft politiebond ACP laten weten. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp heeft burgemeester Krikke de voorwaarden die ze had gesteld aan een blokkadeactie, ingetrokken. Krikke weerspreekt dat ze voorwaarden had opgelegd.
De bonden gaan maandag de kantoren van werkgeversorganisatie VNO-NCW en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag blokkeren. Ze voeren actie voor een beter pensioen. Maar volgens de bonden stelde Krikke voorwaarden aan de blokkade. Zo moesten de bonden vooraf toestemming vragen aan VNO-NCW en Sociale Zaken voor de actie. Ook zouden mensen op elk moment de kantoren moeten kunnen verlaten. Dat pikten de politiebonden niet omdat ze vinden dat ze daardoor beperkt worden in hun demonstratierecht en stapten naar de rechter.
Inmiddels is Krikke volgens de bonden aan hun eisen tegemoet gekomen. 'Ze heeft aangegeven dat de actie alsnog door kan gaan zoals de bonden hem hadden aangezegd', staat op de website van de ACP. De burgemeester van Den Haag heeft ingezien dat het recht op collectief demonstreren/actievoeren niet kan tegen houden.'  

'Actie kon altijd al doorgaan'

Volgens een woordvoerder van Krikke is er nooit sprake geweest van opgelegde voorwaarden en kon de actie altijd al doorgaan. 'Zoals ook woensdag al door de burgemeester is besloten en aan de bonden is gecommuniceerd, kan de demonstratie maandag gewoon doorgaan', stelt hij. 'Voor de gemeente zou een eventueel kort geding dan ook gaan over een besluit dat nooit genomen is, namelijk het beperken of verbieden van de demonstratie. Sinds het besluit van woensdag is de positie van de gemeente dan ook onveranderd gebleven: de demonstratie kan doorgaan. Daarbij rekenen we erop dat deze ordentelijk zal verlopen.'  
Komende maandag gaan de politiebonden actievoeren voor een goed pensioen. De politiebonden willen dat het kabinet de AOW-leeftijd op 66 jaar bevriest, dat boetes op eerder stoppen met werken worden afgeschaft en dat ZZP'ers ook een goed pensioen kunnen opbouwen.