West Wekker: Tram 1 weer terug op Scheveningseweg en politieblokkade

Tramlijn 1 over de Scheveningseweg
Tramlijn 1 over de Scheveningseweg © Maarten Brakema
REGIO - Goedemorgen! Na een half jaar is tram 1 terug van weggeweest op de Scheveningseweg. Vanaf vandaag rijdt de tram weer de oude route: van Delft Tanthof tot Scheveningen Noord. Vandaag is ook de dag dat de politiebonden de toegang tot het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaan blokkeren.

Wat kun je vandaag verwachten:

  • Na ongeveer een half jaar aan werkzaamheden rijdt tram 1 vanaf vandaag weer over de Scheveningseweg. Dan is Scheveningen Noord weer het eindpunt van de route. De fundering van de tramrails was verzakt en is de afgelopen maanden vervangen.
  • Politiebonden blokkeren vandaag de toegang van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het gebouw van werkgeversorganisatie VNO/NCW. De bonden eisen een beter pensioen.
  • Scholieren van vier Haagse middelbare scholen presenteren hun oplossingen om zwerfafval te voorkomen aan een jury. Wij zijn bij de presentaties.

: De dag begint met een paar buien en soms met hagel. In de loop van de dag wordt het droog en breekt de zon door. Er waait een vrij krachtige noordwestenwind en de temperatuur stijgt naar 8 graden.


Beeld: MeteoGroup
Ga je de weg op? Kijk hier of er files zijn.
En dit moet je nog even weten:
  • Mensen die (nog) niet zo betrokken zijn bij de politiek maar er wel meer van willen weten, kunnen de komende tijd terecht op een aantal speciale bijeenkomsten in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag wordt afgetrapt met de eerste bijeenkomst, in de Haagse Schilderswijk. Geïnteresseerden krijgen op een 'laagdrempelige en interactieve manier' uitleg over de rol van de provincie en het waterschap.
  • Het aantal overtredingen bij het gebruik van en de handel in bestrijdingsmiddelen is fors toegenomen. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In 2017 ging het om 222 bestuurs- en strafrechtelijke schikkingen en boetes en 148 waarschuwingen. In 2016 waren dit er nog respectievelijk 130 en 84. Met name in de sierteelt werden veel gebruikers berispt.
  • Alle politieke partijen vinden het mooi dat scholieren willen opkomen voor hun eigen toekomst, maar de rechtse partijen vinden dat het klimaatprotest van afgelopen donderdag beter op zaterdag had kunnen plaatsvinden. Dat komt naar voren uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Aanhangers van FVD (76 procent), PVV (75 procent) en 50PLUS (63 procent) vinden dat scholen leerlingen geen toestemming moeten geven om te spijbelen voor een klimaatdemonstratie. Omgekeerd menen D66 (50 procent), GroenLinks (59 procent) en de Partij voor de Dieren (72 procent) dat jongeren door één klimaatmars meer leren dan één dag op school.