Politiebonden blokkeren gebouwen Den Haag voor beter pensioen: 'Achterban is het echt zat'

DEN HAAG - Politiebonden blokkeren maandag de toegang van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het gebouw van werkgeversorganisatie VNO/NCW in Den Haag. Vanaf 9:00 uur mag er niemand meer de gebouwen in. 'Ik ga maar ergens anders werken,' zegt een medewerker van het ministerie teleurgesteld.
De actie is onderdeel van het pensioenprotest van de vakbonden. De bonden eisen een beter pensioen. Zo willen ze dat de AOW-leeftijd op 66 blijft staan, dat zzp'ers ook een goed pensioen kunnen opbouwen en dat de boete op vervroegde uittreding wordt afgeschaft. De bonden zaten vorig jaar al om de tafel met minister Wouter Koolmees, maar daar kwam niets uit.

Rond 8.30 uur stonden er al zo'n tweehonderd agenten klaar om actie te voeren en stonden er een heleboel politieauto's op de Koekamp. Van daar vertrok een deel van de groep richting het ministerie en een ander deel naar het gebouw van VNO/NCW. 'De agenten komen uit het hele land', vertelt verslaggever Anniek Enthoven. 'Het is dus niet zo dat er nu geen enkele agent rondloopt in Den Haag.' De agenten dragen onder meer een spandoek met het opschrift 'Politie laten doorwerken tot 68 = ongezond, onveilig, ondankbaar'.

Fiksen

Voorzitter Hans de Boer van VNO/NCW, sprak de agenten toe en zei de zorgen van de politiemensen te delen. Hij roept de vakbonden op snel weer om de tafel te komen voor pensioenonderhandelingen. 'We kunnen dit voor de verkiezingen fiksen', meent De Boer, die na zijn toespraak niet meer terug het gebouw in mocht. Datzelfde was het geval bij minister Koolmees, die de actievoerende politiemensen ook toesprak.

Koolmees zei het 'chagrijn' van de actievoerders te begrijpen. Hij wil graag snel weer met bonden om de tafel gaan zitten. Dat gaat alleen gebeuren als er een beter bod komt, waarschuwde Gerrit van de Kamp van politiebond ACP.

Deal

Van de Kamp benadrukte dat de acties doorgaan, ook als de partijen weer gaan onderhandelen over hervorming van het pensioenstelsel. 'Onze achterban is het echt zat. Dit gaat pas ophouden als er een deal is en niet eerder.'