Enorme ravage in 26 foto's, brandweer staat stil bij stadhuisbrand Leiden

LEIDEN - 'Het stadhuis brandt'. Die tweet verstuurde de brandweer Hollands Midden in de nacht van maandag op dinsdag, rond 4.25 uur. Dit gebeurt niet nu, hoor. De brandweer staat met deze tweet stil bij de verwoestende brand, die exact negentig jaar geleden het historische Leidse stadhuis in de as legde.

Het vuur brak even voor 4.30 uur uit. De brand was ontstaan bij de kolenkachels in het Leidse stadhuis.De extreme kou bezorgde de brandweer grote problemen tijdens het blussen van de brand.


De brandweer Hollands Midden herdenkt de brand uit 1929. Dat doen de spuitgasten aan de hand van tweets, die tegenwoordig worden verstuurd om iedereen op de hoogte te houden van een brand.

De eerste tweet werd dinsdagmorgen om 4.25 uur verstuurd. Dat was het tijdstip waarop de brand in 1929 werd ontdekt. Nederland ging toen gebukt onder een Siberische koudegolf. Amsterdammers gingen schaatsen op het IJsselmeer, inwoners van - het toen nog eiland - Urk liepen vanuit Enkhuizen naar hun huis. In Leiden stonden brandweermannen met het ijs aan hun snorren te blussen.

Kolenkachels moesten de werkplek warm houden

De brand is ontstaan doordat ambtenaren 's nachts de kolenkachels lieten branden. Op dit manier hoopten ze een dag later 'normaal' te kunnen werken, ondanks de kou. Maar dat ging helemaal niet meer. 'Binnen een half uur was het hele stadhuis weg', vertelt Jurgen Lucas van de brandweer Hollands Midden. 'Het ging in een enorm tempo.' Van het stadhuis bleef enkel de gevel staan. Door het bluswater wel gesierd met enorme ijspegels.


'De brand werd ontdekt door een agent die zijn ronde deed', heeft Lucas uitgezocht. 'Hij waarschuwde de brandweer en probeerde de brand ook zelf te blussen, maar raakte buiten westen.' En ook de brandweerlieden kampte met problemen tijdens het blussen van het vuur. 'Zij kampten met bevroren slangen en koppelingen.'

Schuldvraag

Wat Lucas opviel bij het lezen van alle artikelen over de brand, is dat er destijds vooral werd gesproken over het verlies van kunstschatten in het stadhuis en het monument zelf. 'Er werd nauwelijks gesproken over hoe de brand ontstaan was en wie daar verantwoordelijk voor was. Die vragen werden pas in 1954 gesteld'


Wie de enorme brand wil volgen, kan het verloop lezen in in totaal 26 tweets van de brandweer HollandsMidden.

Beelden

Op social media staan ook beelden van de brand.


Meer over dit onderwerp:
STADHUISBRAND LEIDEN
Deel dit artikel: