Eis: zestien jaar cel voor roofmoord op bejaarde vrouw

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag zestien jaar cel geëist tegen Paulus O. (44) en Najma Z. (35) voor de roofmoord op Ans van der Meer. De 85-jarige vrouw werd op 30 juni 2017 dood gevonden in haar appartement aan de Louis Davidsstraat in Loosduinen. Voor een overval in 2016 op een gehandicapt stel vroeg het OM vrijspraak. 'Er is bewijs maar het is niet genoeg', zei de officier van justitie.

Volgens de aanklaagster was de politie verbaasd toen het eerste spoor na de moord leidde naar een ogenschijnlijk normaal stel met een kind van vier jaar in Ypenburg. Beiden hebben bij de ABN gewerkt, O. als filiaaldirecteur, maar ze zaten sinds 2013 zonder werk en zakten steeds dieper weg in de schulden. Ze leefden van kofferbakverkopen en handel via Marktplaats. Van het buitgemaakte geld zouden ze op vakantie zijn gegaan.

De 85-jarige weduwe Ans van der Meer-Breur had nog een actief leven en werd eind juni 2017 in haar flatwoning in Loosduinen dood gevonden door vriendinnen. Ze lag in de slaapkamer, onder kleding en een kruk, met haar polsen vastgebonden aan de verwarmingsbuizen. Haar borstbeen, borstwervel, negen ribben en neus waren gebroken. In haar afgeplakte mond zat een kledingstuk. De aanklaagster sprak van een huiveringwekkende dood. 'De angst en pijn die zij gevoeld moet hebben zijn onvoorstelbaar', zei de officier.

Sieraden en pinpas als buit

Er waren sieraden, horloges, gouden tientjes en bankpasjes buitgemaakt. Mogelijk wisten de verdachten via hun oude werk dat de vrouw goed bij kas zat, opperde de officier. Al is daar geen bewijs voor gevonden.

De politie kwam de twee op het spoor door een helm die was te zien op beelden van het pinnen met de gestolen bankpassen. De helm was gekocht bij de Gamma. Op beelden daar is Z. te zien én de auto van het stel. In de dagen erna zijn de twee gevolgd.

Sieraden verkocht

Z. is lachend op beelden te zien als zij sieraden verkoopt aan juweliers in Rotterdam en Beverwijk. In de flat is ook een klein DNA-spoor van O. gevonden. Daarnaast vormen volgens het Openbaar Ministerie (OM) gegevens van hun telefoons en auto een duidelijk spoor naar het misdrijf.

De twee verdachten hebben het hele proces volgehouden onschuldig te zijn. De advocaat van O. zegt dat haar cliënt het niet gedaan kan hebben omdat hij ten tijde van de overval thuis was. Een buurman zou het stel ruzie hebben horen maken. Ook had het stel de auto uitgeleend, zeggen ze.

'Ook Z. is onschuldig'

Net als de advocaat van O. vroeg ook de raadsman van Z., Siemen van der Eijk, om vrijspraak. Volgens hem is Najma Z. nooit in het huis van Ans van der Meer geweest en wordt zij ten onrechte gelinkt aan een telefoon in de buurt van het huis rondom het tijdstip van de overval. 'Het bewijs is er niet', zei hij.

Daarnaast zou Z. niet geweten hebben dat de sieraden afkomstig waren van het slachtoffer. Paul O. had ze gekocht op straat. De officier van justitie sprak van potsierlijke en bizarre verklaringen. De rechter doet op 5 maart uitspraak.

LEES OOK: Wie zou deze vrouw iets aan willen doen? Loosduinse blijkt vermoord

Deel dit artikel: