Actie voor voedselbanken is succes: 250.000 kilo groente en fruit geleverd

Versprodukten bij de voedselbank Haaglanden
Via het distributiecentrum worden veertien voedselbanken bevoorraad. © Voedselbank Haaglanden
POELDIJK - De actie van de Groente- en Fruitbrigade in Poeldijk om meer groente en fruit vanuit het Westland naar de voedselbanken te krijgen, is een succes. In zes maanden tijd is 250.000 kilo aan groente en fruit geleverd. De organisatie, die volledig draait op vrijwilligers, wil structureel aan alle voedselbanken in Nederland groente en fruit te leveren.
De producten zijn afkomstig van tuinbouwbedrijven. Zij doneren hun zogenoemde 'reststromen': groente- en/of fruit met een plekje of een iets andere vorm of kleur, die nog prima geschikt zijn om op te eten.
Een paar weken na de start van het initiatief kon het verzamelpunt al tienduizenden kilo’s tomaten en paprika’s leveren aan de distributiecentra van de voedselbanken in Rotterdam en Arnhem. ‘Onze klanten zijn heel blij. Deze verse en gezonde producten zijn een welkome aanvulling op het wekelijkse pakket’, benadrukt directeur Rob Boswinkel van de Voedselbank Rotterdam.

De volgende stap

Met de 250.000 kilo aan opgehaald groente en fruit kan de Groente- en Fruitbrigade elke week zo’n 10.000 voedselbankklanten voorzien van groente en fruit. Kort geleden is er al een tweede koelcel gehuurd om de aanvoer in op te slaan. 'De volgende stap is het vinden van nieuwe leveranciers die groente en fruit willen doneren.'