Intertoys vraagt uitstel van betaling aan, speelgoedwinkels in zwaar weer

DEN HAAG - Speelgoedketen Intertoys heeft dinsdag uitstel van betaling aangevraagd. Voor wie de komende tijd nog speelgoed wil kopen of ruilen is er voor nu goed nieuws: de winkels blijven voorlopig open. Intertoys wil de komende tijd gebruiken om grondig te saneren.

De keten met tientallen filialen bij ons in de buurt had het al langer moeilijk.Toenemende concurrentie van het internet en van drogisterijen en prijsvechters die speelgoed tegen stuntprijzen verkopen, hebben de omzet in de afgelopen jaren doen kelderen. December, traditioneel de cadeaumaand waarin speelgoedwinkels hun hoogste omzet behalen, heeft het tij voor Intertoys niet kunnen keren.

Bij Intertoys werken zo'n 3.000 mensen. Deze kunnen de komende tijd nog blijven werken maar of dat op langere termijn nog zo is, is allerminst zeker. Intertoys zegt dat het de komende tijd wil gebruiken om stevig de bezem door het bedrijf te halen. 'Een halvering van de speelgoedwinkelverkoop in tien jaar betekent dat wij nu moeilijke beslissingen moeten nemen', aldus directeur Roland Armbruster.

CNV Vakmensen wil snel duidelijkheid

Intertoys was tot 2017 in handen van de familie Blokker die de keten, die toen al verlies leed, aan Britse investeerder Alteri verkocht. Andere speelgoedketen Bart Smit was daarvoor al in Intertoys opgegaan. Om de verkoop in de winkels op te krikken, probeerde Intertoys zich te onderscheiden door de klantgerichtheid te verbeteren. Op prijs legde de keten het namelijk af tegen de concurrentie met hun stuntprijzen.

Vakbond CNV Vakmensen noemt het uitstel van betaling een 'harde klap in het gezicht van een paar duizend medewerkers in al die Intertoys-vestigingen', ondanks dat het niet onverwacht komt De vakbond wil zo snel mogelijk om de tafel met de directie om een oplossing te vinden voor de duizenden werknemers van de speelgoedwinkels.

Deel dit artikel: