Jebroer weigert videoclip aan te passen: politie studeert op maatregelen

DEN HAAG - De politie kijkt welke maatregelen er te nemen zijn tegen rapper Jebroer uit Voorschoten. In de clip van het liedje 'De Polizei' gebruikt hij gehuurde politiespullen. Volgens de politie houdt hij zich niet aan de voorwaarden. De politie wilde dat de clip werd aangepast, maar de rapper weigert dat.

Het lijkt in de clip alsof de rapper langs de kant wordt gezet in het programma Wegmisbruikers. Vervolgens gaat hij er vandoor en zet 'de politie' de achtervolging in. Uiteindelijk wordt Jebroer ingerekend op het dak van een parkeergarage, na een achtervolging waarbij snelheden van 200 kilometer per uur worden gehaald.

De politie laat weten dat er vooraf was afgesproken dat de uniformen en auto's niet op de openbare weg te zien zouden zijn. Dat is wel gebeurd. Ook worden er verkeersovertredingen gemaakt, al zou er niet echt met 200 kilometer per uur zijn gereden.


'Iedereen kan politiespullen aanvragen'

De politiespullen waren gehuurd. 'Iedereen die de politiehuisstijl wil gebruiken kan daarvoor een aanvraag indienen', zegt een woordvoerder van de korpsleiding. 'Die aanvraag wordt beoordeeld, en als wij ermee akkoord gaan krijg je een vergunning waarmee naar een verhuurbedrijf kunt gaan.' Ook worden vooraf afspraken gemaakt. In het geval van Jebroer was dat in ieder geval dat de politieauto niet de openbare weg opmocht. Dat is wel gebeurd.

Dat is niet zomaar een verhuurbedrijf. 'Er zijn in Nederland een paar bedrijven die onze uniformen en auto's verhuren. Maar dat kan alleen met een vergunning.' Vooraf worden wel afspraken gemaakt en die zijn nu dus geschonden.

'Wij zijn een a-merk'

Het is overigens niet de eerste keer dat de politie boos is op een acteur die politiekleding gebruikt in een productie. Enkele jaren geleden verbood de korpsleiding acteur Tygo Gernandt in de serie Dokter Tinus om nog langer echte politiekleding te dragen omdat hij een nogal klungelige agent speelde.

De korpsleiding zei toen zich niet te herkennen in het beeld dat de acteur neerzette. 'Het is niet de bedoeling dat wij in producties onderuit gehaald worden', liet de Nationale Politie volgens Televizier weten aan de regisseur van de serie. 'Wij zijn te vergelijken met een A-merk'. De toestemming voor het gebruik van de kleding werd ingetrokken. De acteur ging vervolgens gekleed in een oud uniform met een zelfbedacht politielogo.


Meer over dit onderwerp:
JEBROER POLITIE VIDEOCLIP REGELS
Deel dit artikel: