Vrijspraak voor verdachten 'waterboarding'-woningoverval in Rijswijk

RIJSWIJK - Twee verdachten van een wrede woningoverval aan de Caan van Necklaan in Rijswijk zijn dinsdag vrijgesproken door de rechtbank in Den Haag. Een bewoner werd tijdens de overval gefolterd met een stroomstootwapen en onderworpen aan 'waterboarding', een foltertechniek waardoor iemand het idee heeft te verdrinken. De rechtbank vindt dat er onvoldoende bewijs is om de twee te veroordelen.

Toen het slachtoffer op 10 februari 2017 thuiskwam van zijn werk werd hij door twee mannen zijn woning aan de Caan van Necklaan binnengeduwd. Hij kreeg een zak over zijn hoofd, werd geslagen en kreeg stroomstoten toegediend. 'Waar is het?' zouden de overvallers geroepen hebben. 'Als de Colombianen komen, dan ben je dood.'

Na ongeveer twintig minuten zou een derde man de woning binnengekomen zijn. De overvallers sleurden het slachtoffer naar zijn slaapkamer en gooiden water over hem heen terwijl zijn mond was dichtgesnoerd. Omdat het 'waterboarden' niet de geleverde informatie opleverde, vertrokken de mannen weer uit de woning.

Gestolen drugs

Twee weken geleden eiste de officier van justitie bij de Haagse rechtbank een celstraf van zeven jaar tegen een 44-jarige Amsterdammer vanwege betrokkenheid bij de woningoverval. De verdachte maakte gebruik van opslagruimte van Shurgard in Delft, waar het slachtoffer van de woningoverval werkte als manager.

Uit de opslagruimte van de Amsterdammer zou twee maanden voor de woningoverval in Rijswijk een partij drugs zijn gestolen. Volgens het Openbaar Ministerie moet de Amsterdammer gedacht hebben dat de manager van Shurgard achter de diefstal van de drugs zat. Daarom zou de verdachte hem thuis in Rijskwijk opgezocht hebben, om zijn drugs terug te eisen.

Onvoldoende bewijs

De manager wist echter niets van de inbraak in de opslagruimte. Volgens het OM staat vast dat de Amsterdammer op de dag van de overval in de buurt van de woning aan de Caan van Necklaan is geweest. Maar dat is voor de rechtbank onvoldoende bewijs.

De rechtbank spreekt ook een 32-jarige verdachte vrij. Tijdens de zitting twee weken geleden moest het OM al toegeven dat er tegen deze man onvoldoende bewijs was.

Deel dit artikel: