Oud-havenwethouder Den Haag: 'Verbod pulsvisserij weer ter discussie stellen na Euro-verkiezingen'

Karsten Klein (CDA) bij de demonstratie van pulsvissers in Den Haag
Karsten Klein bij demonstratie pulsvissers © Omroep West
DEN HAAG - De Haagse oud-wethouder Karsten Klein denkt dat een verbod op de pulsvisserij weer opengebroken kan worden. 'De werkelijkheid is niet in beton gegoten,' zei hij vandaag bij de demonstratie van vissers tegen het dreigende pulsvisserijverbod. De vissers zelf waren deze dinsdag weinig hoopvol gestemd.
De Europese Commissie praat woensdag over het verbod. Waarschijnlijk komt het er nu echt, nadat een beslissing in oktober werd uitgesteld. Bij het pulsvissen worden platvissen met een kleine elektrische schok uit de zeebodem 'geshockeerd', waardoor ze in de netten van de vissers belanden. Dat is een betere methode dan de oude, waarbij de netten over de bodem sleepten. Pulsvissen woelt het zeebed niet om, zorgt ook voor minder bijvangst en bespaart de vissers 40-50 % aan brandstof, en dus CO2-uitstoot, omdat ze niet meer met de netten over de bodem slepen.
Een Franse milieubeweging is de drijvende kracht achter de tegenstanders, zeggen de vissers. Deze organisatie bespeelt de publieke opinie met horrorverhalen over geëlectrocuteerde vissen. Daarnaast zien Franse, maar ook Britse, vissers de Nederlandse methode als oneerlijke concurrentie. De tegenbeweging heeft met succes gelobbyd in Brussel, waardoor de Nederlandse vissers nu hun vergunningen dreigen kwijt te raken. 'We hebben te lang gedacht dat het wel goed zou komen,' zegt visser Nico van der Plas uit Katwijk daarover.

'Techniek delen'

Oud-havenwethouder Karsten Klein is kandidaat van het CDA voor de verkiezingen van het Europees Parlement op 23 mei. Hij wil de pulsvisserij opnieuw aan de orde stellen als hij in Brussel wordt gekozen. 'We moeten bekijken of we die landen die nu nog tegen zijn alsnog mee kunnen krijgen, door bijvoorbeeld onze techniek met hen te delen. We zijn allemaal zo bezig met manieren om de uitstoot te verminderen, dan kan het niet zo zijn dat we dit niet doorzetten.'
Ook een Urker visser die vandaag meedoet aan de betoging denkt er zo over: 'ze hebben het in dat klimaatakkoord van Parijs allemaal over CO2-reductie, wij hebben al bijna 50 % reductie en nu moeten we dat weer weggooien. Onbegrijpelijk.'

Overgangsperiode

Als de Europese Unie pulsvisserij inderdaad verbiedt, kunnen Nederlandse pulsvissers rekenen op geld van het kabinet om op nieuwe technieken over te stappen, zo beloofde minister Schouten vanmiddag aan de betogers.
Schouten maakt zich er sterk voor dat pulsvissers de tijd krijgen om over te stappen, herhaalde ze. Ze wil de overgangsperiode die ze hoopt te bedingen ook benutten om nieuwe mogelijkheden voor de vissers te vinden, 'want we moeten vooruit, niet terug in de tijd.' Daarom stelt het kabinet innovatiegeld ter beschikking.