Miljoenen van BankGiro Loterij voor musea

Het Mauritshuis in Den Haag.
Het Mauritshuis in Den Haag.
DEN HAAG - De BankGiro loterij heeft ruim €79,4 miljoen verdeeld over 77 culturele organisaties. In onze regio kunnen onder andere het Mauritshuis en Naturalis een flinke bijdrage tegemoet zien.
In verband met het Rembrandtjaar ontvangen zowel het Mauritshuis als het Rijksmuseum in Amsterdam ruim een miljoen euro bovenop de bijdrage die beide musea ieder jaar krijgen. Voor de vier Rijksmusea, waar het Mauritshuis en het Rijksmuseum toe behoren, is dat meer dan zeven miljoen euro.
Ook Naturalis in Leiden kan meer dan een miljoen euro op zijn rekening bijschrijven. 550.000 euro daarvan is bedoeld voor de LiveSciencezaal in het nieuwe museum. In die - gratis toegankelijke - zaal is het de bedoeling dat bezoekers met onderzoekers in gesprek kunnen gaan en daar idealiter wat van opsteken. Daar bovenop komt ook een jaarlijkse bijdrage van 674.922 euro.

Zeven ton voor Haags Gemeentemuseum

Het Haags Gemeentemuseum moet het doen met iets meer dan zeven en een halve ton. Met de nodige projecten op stapel, waaronder een Dior-expositie en een naamswijziging zal dit bedrag ook goed van pas komen.
Diverse andere instellingen in de regio profiteren ook van de uitdeeldrift van de loterij. Beelden aan Zee op Scheveningen mag ruim twee ton aan nieuwe beelden uitgeven. Het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden, dat in 2014 fuseerde met het Tropenmuseum in Amsterdam en het Afrika Museum in Berg en Dal, moet met zijn partners vechten om een gezamenlijke bijdrage van een half miljoen. Eenzelfde bijdrage gaat naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.