Klimaatspijbelaars 'kritisch en boos' in pittig gesprek met Rutte

Klimaatspijbelaars spreken Rutte en Wiebes in torentje
Klimaatspijbelaars spreken Rutte en Wiebes in torentje © ANP
DEN HAAG - De jongeren van Youth for Climate hebben na een gesprek met premier Rutte en klimaatminister Wiebes nog geen volledig vertrouwen in de politiek, maar hebben beloofd te wachten met nieuwe acties tot de klimaatplannen zijn doorgerekend. Zodra dat het geval is, zijn de scholieren door Rutte uitgenodigd voor nog een gesprek.
Volgens de scholieren zijn nieuwe acties niet uitgesloten als de cijfers tegenvallen. Tot de berekeningen naar buiten zijn gekomen, zullen zij zich echter bezighouden met het op de been krijgen van jongeren in andere Europese landen.
De premier sprak van een 'pittig' gesprek. Volgens hem waren de jongeren 'kritisch en boos' omdat Nederland eerdere klimaatdoelen niet heeft gehaald. Rutte kon niet anders dan erkennen dat zij hier gelijk in hebben. Wiebes zei dat de belofte om te wachten met nieuwe acties tot de klimaatplannen zijn doorgerekend 'niet helemaal van harte'  ging. 'Het liefst zouden ze vanavond nog aan de gang gaan.'

Meer actie voor klimaat

Youth for Climate was door Rutte uitgenodigd voor een gesprek nadat de organisatie donderdag duizenden scholieren op de been had gekregen om in Den Haag te protesteren voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Volgens de klimaatspijbelaars doet de regering niet genoeg om klimaatverandering tegen te gaan.
Tegen Omroep West zei een woordvoerder daarover: 'Het gaat niet alleen over onzelf, maar vooral om onze kinderen en kleinkinderen. Wij maken het misschien niet meer mee, maar als de zeespiegel blijft stijgen staat Den Haag misschien over een tijd wel onder water'.