Boze taxichauffeurs demonstreren dinsdag in Den Haag tegen Uber

Taxichauffeurs demonstreren in 2015 op het Malieveld.
Taxichauffeurs demonstreren in 2015 op het Malieveld. © Omroep West
DEN HAAG - Taxichauffeurs voeren dinsdag op het Malieveld in Den Haag actie tegen taxiorganisatie Uber. Aan het protest gaan twee colonnes taxi's vooraf die vanuit Amsterdam en Rotterdam met geringe snelheid naar Den Haag rijden. De actievoerders sluiten niet uit dat hun protest midden op de dag op de A4 en A13 tot verkeershinder leidt.
Volgens initiatiefnemer Peter Gorpenmulder komen er zo'n vijfhonderd taxi's naar het Malieveld. De colonnes houden een snelheid van 60 kilometer per uur aan en arriveren even na het middaguur in Den Haag. Daar hopen de taxichauffeurs een petitie te kunnen aanbieden waarin zij pleiten voor een eerlijker concurrentie tussen Uber en de reguliere taxi's.
Mede-initiatiefnemer Gökan Bilgin zegt dat de actievoerders vooral boos zijn dat hun verzekeringspremies zijn verhoogd na recente ongelukken waarbij Uberchauffeurs waren betrokken. Volgens Bilgin worden de reguliere taxichauffeurs gestraft voor misstanden bij de concurrent. Eind vorig jaar en begin dit jaar waren er drie dodelijke ongelukken met Uberchauffeurs in Amsterdam en omgeving. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.

'Niet redelijk'

'Uberchauffeurs rijden voor 80 eurocent per kilometer, wij voor 2,35 euro. Wij vinden het niet redelijk dat we nu gelijkgeschakeld worden met Uber en ook hogere verzekeringspremies moeten betalen', zegt Bilgin.
De taxichauffeurs zijn afkomstig uit onder andere Utrecht, Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam, Den Haag en sommigen zelfs uit het buitenland. Eenmaal aangekomen in Den Haag parkeren ze de taxi's op het Malieveld om zo hun boodschap te uiten. Ook in februari 2015 demonstreerden taxichauffeurs al op het Malieveld tegen Uber.