Dader van seksueel misbruik 16-jarig meisje laat riem achter

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - De man die in februari vorig jaar een 16-jarig meisje seksueel heeft misbruikt, heeft daarna zijn riem van het merk Santoni achtergelaten. De riem is, naast een volledig DNA-spoor, één van de vele aanknopingspunten naar de dader, die toesloeg in een afgelegen gebied tussen Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel. Na een onderzoek van bijna een jaar is hij nog niet gevonden en daarom vraagt de politie nu de hulp van het publiek.

Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 19 februari. Meer zaken zijn hier vinden.

UPDATE: Mede dankzij meer dan 30 tips naar aanleiding van Team West, Opsporing Verzocht en Bureau Rijnmond heeft de politie op maandag 25 februari een 29-jarige man uit Capelle aan den IJssel aangehouden als verdachte.

Het meisje van 16 heeft op zaterdag 24 februari 2018 een feestje in een café in Capelle aan den IJssel. Ze gaat er op de scooter heen en heeft afgesproken om onderweg een vriendin op te halen. Rond 21.45 uur rijdt ze vanuit de wijk Schollevaar over de Klaas Klinkertweg, als ze ter hoogte van restaurant de Roode Leeuw een man passeert.

De man spreekt haar aan en zegt dat hij naar golfbaan Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel moet, omdat hij daar een feestje zou hebben. Omdat het die avond zo koud is, vraagt hij of ze hem een lift kan geven met haar scooter. Omdat de man netjes is gekleed en er normaal uitziet, denkt het meisje dat het geen kwaad kan. Ze appt haar vriendin dat het iets later wordt en laat hem achterop stappen.  

Clubhuis verlaten

Ze rijden via de verlaten Blaardorpseweg naar het clubhuis van golfbaan Hitland. Daar aangekomen blijkt dat alles donker en leeg is. De man geeft aan dat hij waarschijnlijk verkeerd zit en vraagt een lift terug naar Capelle, om daar op zoek te gaan naar de juiste locatie. Op het moment dat ze weer over de Blaardorpseweg rijden, voelt het meisje ineens een mes op haar keel.

De man zegt dat hij geld nodig heeft voor drugs, maar het meisje heeft niets bij zich. Hij dwingt haar te stoppen. Ze moet haar scooter neerzetten en wordt daarna meegenomen de bosjes in. Dan beseft ze dat het niet om geld gaat, maar om haar. In de bosjes naast de Blaardorpseweg wordt het 16-jarige meisje seksueel misbruikt door de man.

Overlevingsmodus

Het slachtoffer probeert zich te verzetten en begint te gillen, maar ze ziet al snel in dat niemand haar zal horen in het afgelegen gebied. Ze gaat in de overlevingsstand en doet wat de man van haar wil, in de hoop dat hij snel vertrekt. Als ze weer op mag staan, blijkt dat de man nog andere plannen heeft.

Ze moet via het donkere park naar een afgelegen bankje rijden. Daar gaan ze zitten en de man vertelt allerlei verhalen over zichzelf en over zijn leven. Het meisje probeert er zoveel mogelijk van te onthouden. Na ruim een uur is het voorbij: de man wil dat ze terugrijdt naar Capelle aan den IJssel. In de wijk Schollevaar stapt hij van de scooter en dan kan het slachtoffer alarm slaan. Haar vriendin en ouders zijn op dat moment al een tijdje naar haar op zoek.

Emotionele impact

Het seksueel misbruik heeft veel impact op het meisje. De man moet hebben geweten dat ze pas 16 jaar was, omdat hij dat expliciet aan haar heeft gevraagd. Ook heeft hij gedreigd dat haar ouders haar dood in de bosjes zouden vinden als ze niet zou meewerken.

Ondanks de angst is het haar gelukt om voortdurend te blijven denken of ze een kans had om weg te komen. Maar de plek waar ze waren, was erg afgelegen. Bovendien had de dader haar telefoon, zodat dat vluchten geen optie was.

Meer over dit onderwerp:
OPGELOSTE ZAKEN
Deel dit artikel: